Kako boje djeluju na naše raspoloženje?

Kako boje djeluju na naše raspoloženje?
Žuta
Žuta boja predstavlja optimizam i sreću. To je boja energije koja stimulira mentalni proces kao i živčani sustav. Potiče komunikaciju i potiče pamćenje.

Zelena
Zelena je boja prirode, mira i ekologije. Ova boja djeluje vrlo smirujuće pa se preporučuje kod uređenja interijera. Ublažuje osjećaj tjeskobe, nervoze i depresije. Daje osjećaj samokontrole i harmonije.

Plava
Mnogima najdraža boja i to s razlogom. Plava je boja povjerenja, odgovornosti i predanosti. Ova boja je toliko snažna da potiče tijelo na proizvodnju kemikalija koje djeluju smirujuće. Ona opušta i odmara tijelo te daje osjećaj intuicije.

Ljubičasta
Ljubičasta boja je mješavina crvene koja stimulira i plave koja smiruje. Tamniji tonovi mogu djelovati uznemirujuće, dok oni svjetliji djeluju mistično i vole ju kreativci. Ova boja podiže, smiruje um i živce i daje osjećaj spiritualnosti.

Ružičasta
Mladenačka te vrlo zabavna i snažna boja. Svjetliji tonovi vežu se uz romantiku. Ružičasta je boja sreće i bezbrižnosti. Ova boja povisuje krvni tlak i ubrzava otkucaje srca. Potiče na akciju, ali istovremeno smanjuje agresivnost.

Crvena
Crvena je stimulirajuća i uzbuđujuća boja koja privlači pozornost. Povećava entuzijazam,daje energiju i podiže krvni tlak. Ona povećava otkucaje srca i ubrzava puls. Potiče na akciju i štiti od strahova i tjeskobe.

Narančasta
Narančasta je boja srodna crvenoj. Uz nju se često veže snažna pozitivna ili negativna energija, tako da ju ili volite ili mrzite. Ova boja zrači toplinom i energijom, potiče na aktivnost i socijalizaciju i otvara apetit.

Smeđa
Ovo je boja stabilnosti, pouzdanosti i pristupačnosti. Smeđa je boja zemlje pa samim time nas povezuje s prirodom, daje osjećaj ispunjenosti i stabilnosti i reda.

Bijela
Bijela je boja čistoće i neutralnosti. Doktori nose bijele kute, mladenke haljine, a bijela ograda oko kuće je simbol sigurnosti. Ova boja čisti um, oslobađa nas stresa i omogućuje osjećaj novog početka.

Siva
Boja intelekta, znanja i mudrosti. Siva je boja ponosa, autoriteta, ali i kompromisa. Ona je potpuno neutralna boja i paše uz sve ostale. Može djelovati i uznemirujuće.

Crna
Crna je boja autoriteta i moći te može izazvati snažne osjećaje. Ovo je klasična boja koja daje osjećaj neprimjetnosti i praznine. Crna je mistična boja koja potiče na stvaranje potencijala i novih mogućnosti.
izvor: Zadovoljna.hr