Kad ovo saznate zasigurno nećete tako lako bacati koru lubenice

lubenica, znakovi, lubenica, kora od lubenice

... od samog mesa lubenice. Ovdje možete pročitati sve o tome i zasigurno više nećete tako lako bacati koru nakon što pročitate ovo, piše Stilzivota.net.

Zapravo u zemljama na jugu Azije i SAD-u ovaj dio se ubacuje u salate. Sve je to zahvaljujući brojnim ljekovitim svojstvima tog djela lubenice. Između ostalih stvari, kora od lubenice je bogata vitaminima A, B6 i C, kao i kalijumom, magnezijumom i cinkom.

Svi ti vitamini i minerali čine da tijelo funkcionira bolje i ima više energije. Međutim, to nije sve jer kora također sadrži i likopen. To je moćni antioksidant koji uspješno štiti od brojnih bolesti. Mnogi tvrde da je čak 95% hranljive vrijednosti lubenice upravo u kori.

Ljekovita svojstva kore od lubenice Ovaj dio lubenice je također bogat citrulinom, amino kiselinom ključnom za zdravlje mišića. Zahvaljujući citrulinu, možete dobiti mišićnu masu brzo i uz malo napora.

S druge strane, vlakna prisutna u ovom djelu voća stimuliraju mršavljenje. Još jedna prednost citrulina je to što smanjuje anksioznost, što vas čini zadovoljnijim duže. Ova supstanca također ima svojstva diuretika, te ispira višak tečnosti iz organizma. Usporedo s tim, konzumiranjem kore ovog voća jačamo imuni sustav.

Pošto ovaj dio kore nema ukusa, kako ga jesti? Dobra ideja je isjeckati taj dio na male komadiće i ubaciti ih u salatu. Može se takođe jesti s tunjevinom ili purećim prsima. Još jedna mogućnost je rendanje kore i pravljenje smjese koju bi trebalo konzumirati dva puta dnevno. Nemojte bacati najzdravije dijelove lubenice. Počnite ih koristiti i ubirete njihova dobra svojstva već danas.