Jeste li spremni? Dvije posljedice pomicanja sata na koje trebate pripaziti

Jeste li spremni? Dvije posljedice pomicanja sata na koje trebate pripaziti
Kada se ciklus dan-noć mijenja, onda se zajedno s njime mijenja i naš biološki ritam kako bi mu se prilagodio. Tada će u tijelu doći do manjih promjena jer su većina naših hormona i ponašanje, san, glad, razina energije i imunološki sustav vezani uz naš tjelesni sat na koji utječe ciklus dan-noć.

Iako se sat pomiče unaprijed za 60 minuta te skraćuje naš san, on zapravo postaje nemirniji nego inače.

Srećom, ako osjetite fizičku promjenu, ona će trajati svega nekoliko dana i onda ćete se ponovno osjećati normalno.

No, dobro je znati kako to pomicanje sata unaprijed može utjecati na nas.

1. Nemiran san
Veće su šanse da će se osoba prvih nekoliko noći češće buditi, što može dovesti do preranog ustajanja, snižene opreznosti i pojačanog stresa. Pročitajte i 7 savjeta uz koje ćete zaspati u roku od deset minuta.

2. Smanjena sigurnost u prometu
Nemiran san uzrokuje neispavanost, a zbog osjećaja umora vozači puno lakše gube koncentraciju te su im reakcije usporene.

Liječnici naglašavaju kako zapravo jako mali dio ljudi ozbiljno pati zbog ove promjene, te da za većinu nas nema velikih posljedica.

Sasvim je normalno da ako imate pravilnu higijenu spavanja, da ćete se probuditi sat vremena ranije. Ugodna temperatura, prozračan dom i izbjegavanje gledanja onoga što nam smeta i što nas uzrujava poput emotivnog filma ili vijesti dovoljni su da nas opuste prije spavanja i da nam onda san bude kvalitetniji, navodi liječnica.

Liječnici ističu kako osjećamo promjenu pomicanja sata, ali dokle god koristimo naše adaptacijske mehanizme - sve će biti dobro.

zadovoljna.hr