Jednostavne navike koje će zauvijek otjerati glavobolju

glavobolja
Otvorite prozore

Ako prostor u kojem boravite ne prozračujete dovoljno često, koncentracija mirisa od raznih plijesni, parfema, dima i drugih nadražujućih sredstava drastično je povećana. To pogoršava glavobolje svakoj četvrtoj osobi koja inače pati od njih, pokazalo je istraživanje Johns Hopkins Universityja.

Otvorite prozore i neka tako ostanu dovoljno dugo dok ne odu svi ustajali mirisi. Ponavljajte koliko treba kako bi svjež zrak cirkulirao kroz vaš dom, kažu autori studije.

Jedite đumbir

Dodajte pola žličice svježeg đumbira svakodnevnoj prehrani jer bi to moglo smanjiti čak i kronične glavobolje u roku od tjedan dana, kažu stručnjaci iz Manchester Memorial Hospitala. Zasluge za to pripisuju se aktivnom sastojku gingerolu. Danske studije pokazale su da je to snažan protuupalni spoj kemijski sličan aspirinu koji blokira leukotriene, spojeve koji pokreću bol u mozgu.

Koristite đumbir kako biste obogatili okus krumpiru, riži, juhama, složencima, umacima, naribajte ga na sladoled ili ubacite u čaj.

Sunčane naočale

Svaku treću gavobolju izaziva - ili pogoršava - izloženost sunčevim zrakama, tvrde znanstvenici s UCLA-ja. Naime, kada jaka svjetlost udari delikatnu mrežnicu u očima, aktivira se bol. Da biste se poštedjeli boli stavite sunčane naočale prije nego izađete iz zatvorenog prostora, čak i kada mislite da ih ne trebate.

Eterično ulje mandarine

Tri puta dnevno na jednu minutu udišite slatki miris eteričnog ulja mandarine i reducirajte rizik od tenzijske glavobolje unutar tjedan dana, savjetuju znanstvenici sa Stanford Universityja. Aromatski spojevi mandarine smiruju središnji živčani sustav, opuštaju napetost vrata i mišića.

Oprezno s biljnim lijekovima

Ako zbog glavobolja koristite lijekove na recept, prije nego počnete koristiti neke biljne lijekove posavjetujte se s liječnikom ili farmaceutom. Istraživanje Sveučilišta Utah pokazalo je da neki od najpopularnijih biljnih pripravaka, poput ginka, ginsenga, gospine trave ili valerijane - mogu neutralizirati ili ublažiti lijekove protiv bolova, što dovodi do nove pojave neugodnih glavobolja.

Zagrijte se prije vježbanja

Sudeći prema istraživanju Columbia Universityja, ženama sklonima glavoboljama može se javiti bol unutar pet sati nakon vježbanja, ako se prethodno nisu dobro zagrijale. Razlog? Brza promjena u protoku krvi mogu izazvati bolno oticanje krvnih žila u mozgu. Da biste spriječili problem, prvih deset minuta vježbanja neka bude laganog tempa, a zatim postupno povećavajte intenzitet.

Jedite više vegetarijanskih obroka

Kada žene prehranu obogate većim količinama voća, povrća, mahunarki i cjelovitih žitarica, učestalost pojave glavobolje smanji se za 70 posto, a napadaji su 66 posto kraći i manje bolni, kažu liječnici s kalifornijskog Sveučilišta Loma Linda.

Zdravi ugljikohidrati sadrže stotine prirodnih antiinflamatora koji brzo smanjuju količinu uzročnika glavobolje koje proizvodi tijelo', kaže dr. Neal Barnard, predsjednik Liječničkog povjerenska za odgovornu medicinu u Washingtonu.

Uravnotežite razinu estrogena

Gotovo 60 posto žena bori se s najgorima glavoboljama neposredno prije mjesečnice. Takozvane menstrualne migrene uzrokuje nagli pad estrogena.

Ako upotrebljavate oralnu kontracepciju koja sadrži placebo tablete, razgovarajte s liječnikom da preskočite placebo (neaktivne) tablete kako bi razine estrogena ostale stabilne cijeli mjesec. Ako ne koristite pilule, razmislite o korištenju estrogenskih flastera tijekom predmenstrualnog tjedna kako se bolovi ne bi pojavili.

Budite se u isto vrijeme

Naspavajte se, ali se ne zadržavajte predugo u krevetu. Prema istraživanju Sveučilišta Texas, 79 posto osoba koje pate od glavobolja sklone su boli ako u krevetu ostaju predugo - čak i ako svaku večer imaju otprilike istu količinu sna.

Namjestite budilicu svakoga jutra približno u isto vrijeme, čak i vikendima.

Hrkanje

Apneje, kratki prekidi disanja tijekom spavanja, izazivaju glasno hrkanje, dnevni umor, jutarnje glavobolje. Prekidi disanja dopuštaju ugljičnom dioksidu da se izgradi u krvotoku, što je snažni okidač glavobolje, objašnjavaju znanstvenici. Ako su vas upozorili da glasno hrčete ili prestajete disati tijekom sna, obavijesite liječnika. Studije su pokazale da tretiranje apneja može pomoći da jutarnje glavobolje nestanu u samo dva dana.

Uzmite melatonin

Čak i ako nemate apneje, bilo bi mudro uzeti prirodnu pomoć za san. U brazilskoj studiji, kada su pacijenti skloni migrenama uzimali 3 miligrama melatonina 30 minuta prije spavanja, učestalost glavobolja (i razina boli) srezana je napola. Svakom četvrtom ovaj jednostavan tretman izbrisao je glavobolje u roku od tri mjeseca! Čini se da hormon koji potiče san pomaže spriječiti jedan od najčešćih okidača migrene - količinu ili kvalitetu noćnog sna.

Ublažite stres vremenom za sebe

Izborite se za 30 minuta svakoga dana u kojima ćete se opustiti i odmoriti - vaše bi se glavobolje mogle prepoloviti unutar dva tjedna, kažu znanstvenici s Utah State Universityja.

'Vrijeme u kojem ćete se posvetiti samo sebi drastično smanjuje proizvodnu hormona stresa koji potiču glavobolju', objašnjava dr. Jacob Teitelbaum, autor knjige Real Cause, Real Cure. Pokušajte s kupkama, dubokim disanjem, jogom, drijemanjem ili bilo kojom opuštajućom aktivnosti koja se lako uklapa u vaš raspored.

Ublažite povratne glavobolje

Ako imate barem tri glavobolje tjedno, dobre su šanse da se borite protiv povratnih glavobolja (bol koja se vrati svaki put kada djelovanje lijekova protiv bolova počinje popuštati). Kako biste brzo riješili problem, pokušajte s običnim aspirinom ili paracetamolom. 'Iako većina lijekova protiv bolova koji se prodaju bez recepta uzrokuju povratak bolova, ova dva lijeka su potpuno nevina', kaže David Buchholz, autor knjige Heal Your Headache. 'Napravite promjenu i vaša bol bi se mogla prepoloviti unutar jednog tjedna', tvrdi.
Kada je vrijeme za posjet liječniku

Ako niti jedno od ovih rješenja ne pomaže, vjerojatno imate migrene i trebali biste konzultirati liječnika kako biste ih držali pod kontrolom.

Sudećim prema stručnjacima Cleveland Clinica, žene s migrenama često trebaju preventivne lijekove kako bi bol držale pod kontrolom. Ipak, točno postavljenu dijagnozu ima manje od polovice osoba s migrenom. Ako imate samo jedan od ovih simptoma migrene i vaše metode nisu dale rezultate, obratite se liječniku:

1. Vaše glavobolje traju od 4 do 72 sata
2. Bol opisujete kao pulsiranje
3. Glavobolja se pogoršava ako činite nagle pokrete (recimo sagnete se nešto dignuti s poda)
4. Osvjetljivi ste na svjetlost ili zvuk, osjećate mučninu tijekom napada glavobolje

S.P./ivillage.com