Jedete i gutate brzo? Doznajte zašto je to loše...

Jedete i gutate brzo? Doznajte zašto je to loše...
Ipak, osim toga da jedemo zdrave namirnice, bitno je i kako jedemo. Mnogi danas "žive na fast foodu", jedu "s nogu" i gutaju hranu.

Mirno okruženje i zajedničko, obiteljsko objedovanje mnogima se svelo tek na nedjeljni ručak. Brzim žvakanjem i gutanjem slabo sažvakane hrane, previše opterećujemo probavni sustav i gubimo ravnotežu u tijelu. Obroke biste trebali podijeliti kroz dan, a trebali bi i ostaviti dovoljno vremena da hranu temeljito prožvačete i dopustite organizmu da hranu probavi i iskoristi sve hranjive sastojke iz namirnice. Nedostatak vremena za sporo konzumiranje hrane, jedan je od uzroka pretilosti, odnosno, neravnoteže u organizmu.

Reduciranim unosom namirnica u tijelu se stvara kiselina, posebice ako jedemo uglavnom bjelančevine, rafinirane masti i šećere. Kako bismo vratili organizam u ravnotežu trebali bismo konzumirati namirnice koje alkaliziraju. To je i temelj alkane prehrane.

Promjenom onoga što jedete i načina na koji jedete možete izbjeći bolest. Nije pritom stvar samo u namirnicama, nego i u sposobnosti tijela da ih preradi. Zagovornici alkalne prehrane tvrde da biste trebali slijediti jednostavni odnos alkalne i kisele hrane u omjeru 2:1, kako biste postigli uravnoteženu prehranu. Uz to, s godinama tijelo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja. Filozofija alkalne prehrane određuje konzumaciju samo onih namirnica koje čini tijelo u ravnoteži, odnosno s neutralnim ili blago alkalnih pH-faktorom između 7,3 i 7,5.

Uz to, važno je hranu pojesti u miru kako bi tijelo moglo maksimalno probaviti sastojke te iskoristiti hranjive sastojke. Ako je pH niži, tijelo postaje kiselo, što za posljedicu ima nadutost, umor te opću bezvoljnost tijela.

Australski supermodel Elle Macpherson nedavno je proslavila 53 rođendan, a smatra kako i dalje ima zavidnu liniju zahvaljajući upravo alkalnoj prehrani ,ali i životu punom ljubavi, smijehu i ispijanju velikih količina vode.

VECERNJI.BA