Jedan od najpopularnijih čajeva može biti poguban za zdravlje, prevelike količine oštećuju jetru

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, priopćila je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često preporuča kod raznih dijeta, svakodnevno uzimanje prevelikih količina može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja.

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola, koji su bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800 mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena.

Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800 mg katehina.

Upozorenje je došlo nakon što su kanadski znanstvenici zatražili oštrije provjere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je često uzimao tablete zelenog čaja i završio je s teškim oštećenjem jetre.

U posljednjih nekoliko godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja.

Muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Velikoj Britaniji je jedna 16-godišnjakinja oboljela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

U zaključku je EFSA objavila da je katehin u malim količinima vrlo dobar za zdravlje, ali pretjerivanje bi moglo biti jako opasno.