Je li moguće da od dezodoransa samo još više smrdite?

neugodni tjelesni mirisi, češnjak, luk, jabučni ocat, dobre bakterije, znojenje, prirodni dezodorans, recept, dezodorans, prirodni dezodorans, smrad, dezodorans, smrad, parfem, miris, kako produljiti miris parfema, znojenje, prekomjerno znojenje, pms, dlačice ispod pazuha, mrlje, znoj, uklanjanje, dlake
Znanstvenici sa Sveučilišta Ghent u Belgiji otkrili su da korištenje antiperspiranata uzrokuje pojavu aknitobakterija, koje su odgovorne za loše mirise, na području pazuha.

Do tog su zaključka došli nakon što je osam sudionika prestalo koristiti dezodoranse i antiperspirante tijekom mjesec dana. Druga grupa sudionika, koja inače nije koristila dezodoranse, trebala ih je redovito koristiti tijekom tog istog mjeseca.

Prije početka dogovorenog mjeseca, tijekom njega, ali i nakon što je prošao, znanstvenici su proučavali raznolikost i obilje bakterija koje su se krile u pazušnom području svih ispitanika. Na kraju su zaključili da se naočigled povećao broj aknitobakterija kod osoba koje su koristile antiperspirante.

Dezodoransi dakle dokazano samo zamaskiraju loše mirise, istodobno stvarajući nove bakterije, a ne rješavajući se njih. "Mi sad radimo na tome da 'transplantiramo bakterije iz područja pazuha', gdje bismo se riješili loših bakterija i zamijenili ih dobrima, koje ne smrde", izjavio je na kraju voditelj istraživanja Chris Callewaert.

Z.B.S. / timesofindia.indiatimes.com