Jako dobar razlog da se ostavite gaziranih pića

Jako dobar razlog da se ostavite gaziranih pića

Tzv. visceralno masno tkivo omata unutarnje organe poput jetara ili gušterače i utječe na funkciju hormona poput inzulina. Inzulinski poremećaj i razvoj otpornosti na inzulin blisko su povezani s dijabetesom tipa 2 i rizicima od srčanih bolesti.

'Mnogo ranijih istraživanja proučavalo je vezu pretilosti i zaslađenih pića', kaže voditeljica istraživanja Caroline S. Fox. i dodaje: 'Proučavali smo raspodjelu masnog tkiva po tijelu, a posebno njegove promjene tijekom vremena.'

Fox s američkog Nacionalnog instituta za zdravlje otkrila je da su svi ispitanici tijekom vremena dobivali visceralno masno tkivo, no kod onih koji su često pili zaslađena pića to se događalo u većoj mjeri.

Istraživanjem provedenim na području američke savezne države Massachusetts bilo je obuhvaćeno 1000 odraslih ispitanika. Zaslađena pića imaju dodatnu sukrozu ili fruktozni sirup. Trećina ispitanika nikad nije pila zaslađena pića, 20 posto ih je pilo povremeno, 35 često, a 13 posto dnevno. Količina visceralnog masnog tkiva mjerena je kompjutorskom tomografijom na početku istraživanja i šest godina kasnije.

Kod onih koji su svakodnevno pili zaslađena pića količina visceralnog masnog tkiva povećala se za 0,8 kilograma, a kod onih koji nisu uopće pili za 0,6 kilograma, prema rezultatima objavljenima u časopisu Circulation. Radi se o vrlo maloj razlici u visceralnom masnom tkivu, ali dovoljnoj da stvori razliku u rizicima za metabolizam, kaže Fox. Istraživanje je pokazalo da konzumiranje dijetalnih gaziranih napitaka nije povezano s povećanjem visceralnog masnog tkiva. Iz istraživanja nije jasno bi li smanjenje unosa zaslađenih napitaka dovelo do smanjenog rasta visceralnog masnog tkiva, kaže Fox. Voda i mlijeko najzdravija su pića, poručuju američki stručnjaci.

Izvor: tportal.hr