Jagorčevina je melem za vaša pluća

jagorčevina, nesanice i glavobolje, izbacivanja kamenca, plućne bolesti, saponozid, iskašljavanje

Još od davnina je poznata kao lijek za iskašljavanje, bronhitis i prehladu. Bogata je saponizidima, enzimima, mineralima i esencijalnim kiselinama. Jagorčevina se koristi kod migrene, nesanice i reumatizma.

Ublažava proljetni umor koji karakterizira ubrzano zamaranje, malaksalost, vrtoglavica, pospanost i depresija, a javlja se s prvim sunčanim danima kod svake druge osobe.

I ova biljka se najčešće koristi za liječenje plućnih bolesti i lupanja srca. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama zbog saponina, koji može da uzrokuje neželjene posljedice.

U ljekovite svrhe se koristi sušeni korijen, listovi i cvjetovi koji se beru isključivo po sunčanom vremenu i suše jedan dan, na toplom i prozračnom mjestu. Listovi jagorčevine se beru dok biljka cvjeta i suše se tri do četiri dana. Korijen može da se izvadi kada berete listove ili u jesen. U narodnoj medicini se koristi kao prirodan ekspektorans, odnosno sirup za izbacivanje sekreta i sluzi iz grla i pluća.

Na iskašljavanje najviše utječu saponozidi, kojih najviše ima u korijenu jagorčevine. Čaj od ovog dijela biljke djeluje kod glavobolje i vrtoglavice, a smiruje i nervozu. Kada se pomiješa sa medom, pomaže kod izbacivanja kamenca iz bubrega.

Ljekoviti pripravci od jagorčevine

Za liječenje nesanice i glavobolje potrebno je 50 g jagorčevine, 25 g lavandinog cvijeta, 10 g hmelja i 15 g kantariona. Do vrha punu žlicu ove mješavine prelijte sa četvrt litre vrele vode i ostavite da odstoji tri minute. Procijeđen čaj se pije zaslađen medom, dok je vruć, pred spavanje.

Za liječenje prehlade i suhog kašlja uzmite 50 g usitnjenih cvjetova jagorčevine i prelijte sa litrom ključale vode te ostavite da odstoji pola sata. Procijedite u stakleni bokal i pijte pet šalica dnevno.

Za liječenje proljetnog umora u avanu usitnite 10 g suhog korijena jagorčevine, 10 g cvjetova majčine dušice i 10 g anisa. Mješavinu prelijte sa 2,5 dl kipuće vode i procijedite. Pije se jedna šalica dnevno.

Drugi recept za liječenje proljetnog umora: 50 g jagorčevine, 50 g pupoljaka zove (zelene, neotvorene drške cvijeta), 15 g koprive i 15 g korijena maslačka. Puna žličica ove mješavine se stavi u četvrt litre kipuće vode i ostavi da odstoji tri minute. Nakon toga se procijedi, po potrebi zasladi medom. Ovaj čaj se koristi i za pročišćavanje krvi.

Jagorčevina je dobra i protiv srčanih tegoba. Bocu od 2 litre napunite svježim cvjetovima jagorčevine, pa nalijte bijelo vino, tako da cvjetovi plivaju. Zatvorite bocu i ostavite na sunčanom mjestu dva tjedna. Nakon toga napitak je spreman za upotrebu, uzima se tri puta dnevno po jedna žlica.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl