Izbjegavajte konzumirati meso, jaja, ribu, mlijeko, sladoled iz slastičarnica...

Visoke ljetne temperature, osim uživanja u godišnjem odmoru, putovanju, kupanju, moru... nerijetko znaju donijeti i razne tegobe. Upravo u razdoblju ljeta ljudi su podložni trovanju hranom jer visoke temperature i vlažnost u zraku pogoduju razmnožavanju bakterija u hrani, zbog čega je potrebno dodatno voditi računa o namirnicama koje unosimo u organizam kako bismo izbjegli crijevne viroze i trovanja, piše Večernji list BiH.

Budući da su tek prije nekoliko dana temperature zraka naglo počele rasti, u mostarskom Domu zdravlja provjerili smo jesu li zabilježeni ovakvi slučajevi. - Javljanja u ambulante zbog slučajeva trovanja hranom nisu toliko česta, ali ipak ih je nekoliko zabilježeno u posljednjih nekoliko dana - kazala nam je glasnogovornica Doma zdravlja Ines Popovac.

Razmnožavanje bakterija

A kako bismo izbjegli ove tegobe i kako bismo ih znali prepoznati, donosimo nekoliko savjeta.

Poznato je da trovanje hranom dolazi kada osoba pojede hranu koja je zaražena mikroorganizmima koji izazivaju infekciju crijeva i želuca. Bakterije se vrlo lako razmnožavaju u hrani koja stoji na toplom ili neadekvatnom mjestu za čuvanje hrane, ali i na temperaturama koje su više od osam Celzijevih stupnjeva. Upravo zbog svega navedenoga ljeti su trovanja hranom češća jer razvoju mikroorganizama pogoduje i vanjska temperatura. Bakterije se, osim hranom, mogu unijeti i prljavim rukama, priborom za jelo, preko posuđa, radnih površina... Kako bismo spriječili trovanje hranom, ljeti je posebno potrebno voditi računa i o mjestima na kojima se jede, izvan kuće, jer na visokim temperaturama velika je mogućnost da će doći do trovanja. Treba izbjegavati restorane brze hrane, slastičarnice, a nije isključeno da se možete otrovati u kafićima ili pak drugim ugostiteljskim objektima.

Da ugostiteljski objekti nisu bezazleni kada je riječ o trovanju, dokazao je primjer od prije nekoliko godina kada se u Sarajevu u jednom od objekata otrovalo više od 300 osoba konzumirajući zaraženu hranu, a više od polovine zaraženih bilo je zadržano u bolnici zbog teškog stanja, što je tada potvrđeno i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Kada je riječ o simptomima koji se javljaju trovanjem, to su povraćanje, povišena tjelesna temperatura, proljev, malaksalost, grčevi u trbuhu, glavobolja i groznica pa se svima koji imaju neke od ovih simptoma preporučuje da se obvezno jave liječniku. S druge strane, govoreći o namirnicama kod kojih se najbrže razmnožavaju bakterije i koje su "označene" kao visokorizične u ljetnim mjesecima jest hrana bogata proteinima, a to su meso, jaja, riba, mlijeko, kao i svi proizvodi koji se prave od njih.

Bolje spriječiti nego liječiti

Kada govorimo o trovanju hranom, često nismo svjesni da se u hrani nalaze bakterije jer ona može izgledati i mirisati "normalno". Upravo zbog ovakvih situacija stručnjaci kažu kako je izrazito bitno spriječiti da bakterije uopće i dođu na plodno tlo i razviju se u količinama koje će kasnije izazvati sve navedene simptome i pokvariti ljetne radosti.

Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je ruke uvijek prati toplom vodom i sapunom prije svakog jela ili rukovanja hranom. Perite i radne površine i pribor, osobito nakon rukovanja sirovim namirnicama. Voće i povrće temeljito perite u čistoj tekućoj vodi. Izbjegavajte termički neobrađenu hranu (osobito od svježih jaja). Sladoled je bolje kupiti zapakiran, u trgovini, nego onaj pripremljen u slastičarnici. Hranu pripremajte neposredno prije konzumacije i izbjegavajte podgrijavanje. Izbjegavajte vodu i led nepoznatog podrijetla... samo su neki od savjeta stručnjaka. •