Izaberite kremu za sunčanje

krema, sunčanje, sunčanje, oprez, ljeto, sunce, sunčanje, pogreška, ljeto, usne, sunčanje, ulje za sunčanje

Mazanje kremom za zaštitu od sunca nije dovoljno da kožu sačuvate od utjecaja štetnih UV zračenja jer zaštita ne znači i potpuno blokiranje sunčevih zraka. Potrebno je znati na koji način djeluju pojedine vrste krema za sunčanje jer to je za sada najbolja zaštita koju imamo.
Kreme koje se temelje na kemijskim formulama djeluju tako da upijaju UV zrake. No neki ljudi mogu biti alergični na njih. Kreme koje djeluju blokirajuće sadrže tvari kao što su cink-oksid i titan-dioksid. Oni poput zrcala odbijaju zrake sunca. Rjeđe dovode do iritacije kože te su zato pogodnije za one s osjetljivom kožom. Osim kremom, potrebno je zaštititi se šeširom, naočalama i pravilnom odjećom.
Iako većina krema ima rok trajanja od dvije do tri godine, to ne znači da je trebate štedljivo koristiti kako bi što dulje potrajala. Kremu nanesite obilato na sve dijelove tijela i u pravilu bi je trebali potrošiti nakon šest do osam mazanja cijelog tijela.

SPF faktor samo za UVB
Zaštitni faktor SPF na kremama za sunčanje označava trajanje zaštite, ali ne i njihovu snagu. Taj se broj odnosi samo na zaštitu od UVB zraka koje izazivaju opekline i rak kože, ali ne i od jednako opasnih UVA zraka.

Obvezno zaštitite oči
Oči su osjetljivije na štetna sunčeva zračenja od kože. Zato obvezno nosite naočale s minimalnom 99-postotnom zaštitom od UVA i UVB zraka. Zato se isplati uložiti u kvalitetnije sunčane naočale koje će vam pružiti potpunu zaštitu.

Nosite gušće tkanu odjeću
Materijali pružaju različiti nivo zaštite od sunca. Najbolji su oni s gušćim tkanjem. Ako je tkanina providna, znači da će i propuštati sunčeve zrake. Lagana, tanka majica pruža manju zaštitu od sunca nego krema sa zaštitnim faktorom 15.

Namažite sve dijelove tijela
Kremu za zaštitu od sunca treba nanijeti na čitavo tijelo od glave do pete. Ne zaboravite namazati tabane jer i oni mogu izgorjeti na suncu. Kremu obavezno nanesite ponovno nakon izlaska iz vode ili ako prođe vrijeme trajanja zaštite.

Mažite se i kad je oblačno
Od sunca se treba zaštititi i kad je oblačno jer sunčeve zrake mogu prodrijeti i kroz oblake. One su opasne i kad na zemlji ima kiše ili snijega jer oni reflektiraju i pojačavaju djelovanje sunčevih zraka. UVB zrake jače su na višim visinama.

www.belisce.eu