ISTRAŽIVANJE Pušenje e-cigareta povaćava rizik od koronavirusa

ISTRAŽIVANJE Pušenje e-cigareta povaćava rizik od koronavirusa
Ilustracija

Pušenje elektronskih cigareta utiče na pluća mladih tako da oni češće obolijevaju od covida-19 nego nepušači. To su sada dokazali znanstvenici Sveučilišta u Stanfordu. Tinejdžeri i mlađe odrasle osobe koje redovno puše elektronske cigarete obolijevaju znatno češće i teže od covida-19 nego nepušači istih godina.

Prvi put je jedan tim medicinara okupljenih oko profesorice pedijatrije Bonnie Halpern - Felsher iz Škole medicine Sveučilišta Stanford (Standford School of Medicine) uradio studiju na tu temu. Studija je objavljena 11. kolovoza u stručnom časopisu 'Journal of Adolescent Health'.

Simptomi korone pet puta češći

Studija pokazuje da se među onima koji su bili pozitivni nakon testiranja na SARS-CoV-2 virus, korisnici e-cigareta nalaze pet puta češće nego prosječni građani. To ne znači neizostavno da je rizik za infekciju za korisnike e-cigarete veći nego za druge.

No, onaj tko se zarazio virusom i istovremeno puši e-cigarete pet puta većom vjerovatnoćom će razviti simptome poput kašlja, temperature, umora ili problema sa disanjem. Jer tko ne razvije simptome često ni ne ide na testiranje.

Oštećena pluća

Kod onih koji su konzumirali kako konvencionalne cigarete tako i elektronske cigarete u posljednjih 30 dana prije njihovog testiranja na koronu, rizik od obolijevanja je čak bio 6,8 posto. Studija s druge strane nije mogla pružiti pouzdane podatke za one koji su pušili konvencionalne cigarete, jer gotovo svi pušači također konzumiraju i e-cigarete. Podaci stoga proturiječe tezi da bi pušenje moglo umanjiti rizik od infekcije koronavirusom.

"Adolescenti i mladi odrasli moraju znati da netko tko konzumira e-cigarete neposredno povećava rizik od covida-19. Jer, tako oštećuje pluća", kaže voditeljica studije Shivani Mathur Gaiha.

Ona upozorava mlade ljude na varljivu sigurnost. "Brojni vjeruju da ih njihova mladost štiti od simptoma covida-19. No podaci pokazuju: za ljude koji konzumiraju e-cigarete to ne važi. Rizik od bolesti se ne povećava malo, već zaista jača", kaže Gaiha, prenosi B92.

Više od 4.000 sudionika

Znanstvenici su koristili podatke 4.351 sudionika između 13. i 24. godine iz svih dijelova SAD. Izbor sudionika je u isto vrijeme obuhvatao konzumente e-cigareta i nepušače. I kada je riječ o spolu i etničkom porijeklu, grupa je izabrana na osnovu reprezentativnog uzorka. Sudionici su pitani jesu li imali simptome covida-19, jesu li se podvrgli testiranju ili su imali pozitivnu dijagnozu na SARS-CoV-2.

Profesorica pedijatrije Halpern -Felsher ne želi da ovim istraživanjem samo upozori pogođene adolescente. Ona također zahtijeva od zdravstvenih službi da djeluju. "Sada je došao trenutak", kaže ona. "Politika mora požuriti i regulirati ove proizvode", kaže ona.