Isplivao dokaz: Svinjska gripa je – prevara stoljeća!

Istraživanje British Medical Journala i Ureda za istraživačko novinarstvo (Bureau of Investigative Journalism) otkrilo je kako su trojica stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije dr. Fred Hayden (University of Virginia), dr. Arnold Monto (University of Michigan) i dr. Karl Nicholson (Leicester) dobivali novac od farmaceutskih kompanija koje proizvode lijekove protiv virusa tzv. svinjske gripe.

Kako piše britanski Guardian, doznalo se da su oni bili na platnoj listi nekoliko kompanija koje su financirale njihova istraživanja i plaćale ih u zamjenu za konzultantske usluge, a SZO je slušao savjete te trojice stručnjaka i u jeku priče o virusu A (H1N1) pozvao vlade svih zemalja da naprave zalihe cjepiva.

U pojedinim državama već ova se vijest tretira kao dokaz o onome što se tek naslućivalo jesenas – da je svinjska gripa prevara stoljeća!

'Mislim da smo prevareni'


Dok čekamo komentar Ministarstva zdravstva na ovaj skandalozni sukob interesa za koji se sumnja da je u sezoni gripe farmaceutima priskrbio vrtoglavih sedam milijardi dolara, razgovarali smo s jednim od stratega SDP-ove zdravstvene politike, Mirandom Mrsićem. Upitan jesmo li prevareni i namamljeni na masovnu kupovinu Tamiflua, odgovara:
"Mislim da da. Ostaje činjenica da su o pandemiji govorili relevantni stručnjaci i moramo vidjeti jesu li te pretpostavke bile matematičke ili stvarne. No, vrlo je moguće da su se zaigrali zbog toga što su u strahu velike oči pa je to dovelo do nepotrebnih gubitaka u zdravstvu", kaže Mrsić.

Zgrožen je sukobom interesa u kojem su se našli savjetnici u SZO-u.

"Apsolutno osuđujem bilo kakvu mogućnost da netko utječe na mišljenje stručnjaka, pogotovo s financijskim interesom. To je potrebno maksimalno sankcionirati jer baca sjenu na sve – i na zdravstvene stručnjake i na farmaceute", kaže Mrsić.

Napomenimo da je u svijetu od virusa tipa A (H1N1) umrlo oko 18 tisuća ljudi, što je manje nego što umire od virusa sezonske gripe.

'Izmišljene bolesti'


S tim u vezi upitali smo ga i za mišljenje o knjizi Lijekovi ili priča o obmani, internistice Lidije Gajski, koja tvrdi da su osteoporoza i povišeni kolesterol u najvećoj su mjeri umjetno stvorene, izmišljene bolesti.

"Zanimljiva knjiga koja ukazuje na velik problem u zdravstvu – odnos liječnika i farmaceuta. Otvara mnoga pitanja, ali odgovori nisu samo u ovoj knjizi. Jasno je da treba postaviti granice i kontrolu, ali treba napomenuti i da su lijekovi doveli do produljenja životnog vijeka. Te bolesti nisu izmišljene, ali ćemo se sljedeće godine, kada ćemo uvidjeti da nije sve plativo u zdravstvu, vjerojatno početi razmišljati koju ćemo razinu kolesterola liječiti", kaže Mrsić.
Ana Benačić/danas.hr