Imate strah od zubara?

Imate strah od zubara?
Ljudi koji se boje zubarskih zahvata imaju veće izglede sjesti na zubarski stolac ako se prethodno podvrgnu kognitivnoj bihevioralnoj terapiji, pokazuje britansko istraživanje.

Pacijenti s dentalnom fobijom često uzimaju sredstva za smirenje kako bi ‘preživjeli'posjet zubaru, no takve će osobe vjerojatnije odgađati odlaske zubaru i stoga trpjeti više bolova i biti lošijeg dentalnog zdravlja jer im uzimanje sredstava za smirenje ne omogućava da dugoročno prevladaju strah, prema autoru istraživanja profesoru Timu Newtonu s King's College London.

Istraživanje je obuhvatilo 130 osoba koje se boje zubarskih zahvata. Svi su prošli psihoterapiju i nakon toga više od 75 posto podvrgnuto je zubarskim zahvatima bez prethodnog uzimanja sredstava za umirenje.

"Primarni cilj naše usluge kognitivne bihevioralne terapije je da se omogući odlazak kod zubara bez potrebe za uzimanjem sredstava za umirenje", kaže Newton.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 99 žena i 31 muškarac od kojih je 75 posto imalo dentalnu fobiju a ostali strah od samo jedne vrste zahvata primjerice injekcije ili zubarske bušilice.

Nakon terapije 79 posto je podvrgnuto zahvatima bez sredstava za smirenje a prosječno su prošli pet psihoterapijskih seansi.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu British Dental Journal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina