Vrste zubnih krunica

zubne krunice, zubarska ordinacija, zubar
Krunice, osim što nadoknađuju izgubljene zube, mogu i zaštititi liječene zube od daljnjeg propadanja i pucanja, a također mogu produžiti vijek trajanja parodontnih zuba. One rekonstruiraju cijeli zub i funkcionalno i estetski, ojačavaju ga te se oblikom i bojom uklapaju u zubni niz.

Primijenjuju se kod znatno oštećenih zuba, devitaliziranih ili zuba s velikim ispunima ili nepravilnostima. Također, izrađuju se kod zuba koji će biti nosači mosta.

Poslije pripreme za krunicu (preparacija tj. brušenje) izrađuju se privremene krune. Slijedi otiskivanje, izrada kruna u zubno - tehničkom laboratoriju, probe te, kada su zadovoljni i stomatolog i pacijent, pristupa se cementiranju krunice za zube.
Vrste zubnih krunica

Postoje bezmetalne kao i metal-keramičke krunice.

Metal-keramičke krunice i mostovi predstavljaju zubne nadoknade u čijoj se osnovi nalazi metal tj. legura kobalt-kroma-molibdena, a preko njih se presvuče sloj keramike.

Do pojave bezmetalnih krunica, metal-keramičke krunice su predstavljale dobar izbor za nadoknadu izgubljenih zuba.
Mane metal-keramičkih krunica

Problem koji se može javiti kod metal-keramičkih krunica je, osim lošije estetike zbog neprelamanja svjetlosti tj. nepropuštanja kroz metal, pojava rubne diskoloracije, tj. sivog ruba oko vrata zuba.

Kod nekih pacijenata su zabilježene i alergije na legure od kojih se prave metal-keramičke nadoknade.
Metalne krunice

Postupak izrade metal-keramičkih kruna podrazumijeva brušenje zuba i uzimanje otiska nakon čega zubni tehničar u laboratoriju izrađuje metalnu konstrukciju. Nakon probe, ta se konstrukcija presvuče keramikom u željenom obliku, boji i veličini. Eventualne korekcije se vrše uz suglasnost pacijenta.

Za metal-keramičku krunicu potrebno je veće brušenje ispod desni, čak do 2 mm. Zbog prisutnosti metala kod standardne krunice prozirnost zuba ne postoji, prelamanje svjetlosti je otežano i mnogo je teže uklopiti boju krunice s prirodnom bojom preostalih zuba.
Prednosti bezmetalnih krunica za zube

Kod bezmetalne krunice propustljivost svjetla je identična kao kod prirodnog zuba pa je skoro nemoguće reći što je krunica, a što prirodan zub.

Kada dođe do gubitka jednog ili više zuba, nastaju problemi kao što je pomjeranje zuba u vilici ili preopterećenje ostalih zuba, a samim tim i njihovo brže propadanje.

Bezmetalne krunice se izrađuju od cirkonija ili litij-disilikata koji daje transparentnost i prelamanje svjetla slično prirodnim zubima pa se uz pomoć njega postiže odličan estetski efekt. Vrlo važan moment koji treba istaknuti je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez ikakvog oštećenja, a tome pogoduje tehnički potpuno drugačiji pristup brušenja zuba.
Bezmetalne krunice

Samo uklanjanje zubne supstance da bi se postavila krunica je daleko manje, nego kod standardnih metal-keramičkih krunica. Rub bezmetalne krunice izuzetno je precizan, tako da je kontakt između krunice i desni gotovo savršen.

Ova krunica je izrađena od biokompatibilnog materijala koji pogoduje tkivima usne duplje i ne izaziva nikakvu negativnu reakciju. Visokopolirana je i bez mikropukotina što sprječava nakupljanje zubnog plaka pa reakcija desni na prisustnost krunice praktično i ne postoji.

Bezmetalna keramika je vrhunac današnje stomatologije i izrađuje se CAD-CAM tehnologijom koja obuhvaća: računalno skeniranje otiska, jako precizno brušenje i lasersko rezanje cirkonija, što dovodi do preciznog nalijeganja budućeg bezmetalnog rada bez ikakvog dugotrajnog upasivanja i guranja pod desni. Više o tome možete pročitati na ovoj stranici.

Samo brušenje za bezmetalne krune ide tik do desni ili pola milimetra ispod desni (ovako se dobiva najbolji estetski efekt) tako da ne postoji nikakvo ugrožavanje ili reakcija desni na cirkonij, a i sam materijal je višestruko biokompatibilniji od metala.

Bezmetalna keramička krunica je poželjna za svakog pacijenta koji želi nadoknaditi pojedine zube koji nedostaju ili da svoje, već prisutne, estetski neprikladne zube učini savršenim.

Moguće je izraditi ovakvu nadoknadu ukoliko su zubi postavljeni u vilici bez drastičnih anomalija u položaju. Ovakve krunice se mogu raditi kako u prednjem području vilica, tako i u bočnim područjima.

Ne podnose prevelike razmake između nosača pa je zato vrlo važno prije samog postavljanja terapije dobro odmjeriti želje pacijenta te njegovu stvarnu sliku u ustima, kada su potencijalni nosači mosta u pitanju.
Izrada krunice
Da sažmemo

Kada bismo istaknuli najvažnije prednosti bezmetalnih krunica u odnosu na metal-keramičke, to bi bile bolja estetika i prirodniji izgled zahvaljujući propuštanju svjetlosti, veća preciznost jer se izrađuju CAD-CAM tehnologijom, dobra termička izoliranost kao i mogućnost adhezivnog ljepljenja za strukturu zuba.