Imate opekline od sunca? Prva pomoć nalazi se u vašoj kuhinji

Imate opekline od sunca?  Prva pomoć nalazi se u vašoj kuhinji

Napravite oblog. Ručnik namočite u mlijeko i rashladite u hladnjaku pa stavite na opečeno područje. Hladnoća će ohladiti kožu, a kiselina iz mlijeka blagotvorno će djelovati na oporavak oštećene kože. Koliko godi zvučalo čudno, i majčino mlijeko je odlično kod opekotina, ali i ugriza kukaca, jer je prirodni antiseptik. Nanosi se direktno na kožu laganim tapkanjem.

Ova dermatologinja savjetuje korištenje aloa vere za ublažavanje opeklina, ali i uzimanje aspirina kako bi se bol lakše podnijela, prenosi Business Insider.

Pozitivan utjecaj mlijeka na kožu detaljnije je pojasnio dr. Joshua Zeichner, dermatolog iz New Yorka.

- Oblog od hladnog mlijeka može pomoći u smirivanju upale na koži. Mlijeko sadrži vitamine A i D, masnoće, aminokiseline i mliječnu kiselinu, kao i proteine sirutke i kazein. Vitamini potiču ozdravljenje, a mliječna kiselina potiče kožu da odbaci mrtve stanice sa svoje površine - objasnio je dr. Zeichner i dodao da oblog od mlijeka na opekline treba staviti pažljivo, koža se ne smije trljati.

Kaže kako pomaže i oblog od hladne vode, ali da je mlijeko bolji izbor. Napomenuo je da se na opekline nikako ne stavlja led direktno na kožu jer može prouzročiti još veća oštećenja.

- I aloa vera je dobar izbor jer ima prirodni učinak hlađenja opeklina od sunca, a pri tome koža dobro diše. Nakon što se koža ohladi, tada ju je važno hidratizirati kako bi se izbjeglo pucanje i ljuštenje. Savjetujem primjenu losiona na bazi vazelina jer će formirati zaštitni sloj na površini kože - kazao je dr. Zeichner, a prenosi Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opekotine od sunca ublažava i jogurt. Možete rane premazati debljim slojem hladnog jogurta ili smjesom zobene kaše s jogurtom. Smjesu na opečenom mjestu držite 15-ak minuta pa isperite hladnom vodom.

I čaj od kamilice je odličan. Namočite vrećice čaja od kamilice u vrućoj vodi, ocijedite i ostavite da se ohlade. Hladne vrećice čaja stavite na opečena mjesta i držite pet minuta. Ponovite to više puta.

Pomoći će vam i krastavci. Oni stimuliraju cirkulaciju i prirodno obnavljaju vlagu kože, što je kod opeklina od sunca vrlo bitno. Hladan krastavac narežite na kolutove i stavite na opečenu kožu.

Prva pomoć kod opeklina od sunca po mišljenju liječnika

Hrvatska liječnica savjetuje korištenje obloga sobne temperature, nikako onih iz hladnjaka.

- Ako su se razvile sunčane opekline pacijentu je najbolje preporučiti da se okupa u mlakoj vodi, odnosno da opekline prekrije hladnim oblozima (voda na sobnoj temperaturi, nikako iz hladnjaka). Obloge treba mijenjati svakih 15-ak minuta (zadatak im je da hlade kožu, odvedu toplinu iz kože i stvaraju osjećaj ugode). Radi smanjenja osjećaja pečenja i boli, a ponekad i za povišenu tjelesnu temperaturu koja se može javiti uz sunčane opekline, preporučuje se primijeniti lijek na bazi paracetamola ili ibuprofena - objasnila je prim.dr.sc. Nives Pustišek, dr.med, spec.dermatolog i venerolog u stručnom časopisu inPharma.

- Za opečenu površinu mogu se preporučiti kreme, gelovi ili sprejeve koji hlade kožu, ubrzavaju epitelizaciju i tako donose olakšanje, a za teže oblike opeklina u dogovoru s liječnikom, tijekom nekoliko dana i lokalni kortikosteroid - pojasnila je prim.dr.sc. Nives Pustišek, dr.med.

Upozorila je i da sa sunčanjem ne treba pretjerivati jer posljedice mogu biti vrlo ozbiljne.

- Kronična oštećenja kože kao posljedica nekontroliranog izlaganja suncu često su kozmetički poremećaji poput poremećaja pigmentacija (češće hiperpigmentacija), vaskularnih promjena poput teleangiektazija, prijevremenog starenja kože popularno nazvanog photoageing, do nastanka karcinoma kože poput aktiničkih keratoza, bazalioma, spinalioma i malignog melanoma - dodala je.

Kada se javljaju simptomi pretjeranog izlaganja suncu?

- Sunčana opeklina nastaje uslijed pretjeranog izlaganja kože UVB zrakama (280-320 nm). Simptomi i znakovi se pojavljuju za 1-24 h, te osim u jakim reakcijama dosežu vrhunac unutar 72 h. Kožne promjene su u rasponu od blagog crvenila s kasnijim površinskim ljuštenjem, do boli, otekline i plikova - objašnjeno je u MDS priručniku dijagnostike i terapije.

Izvor: 24sata.hr