Imate kroničnu migrenu, nedostaje vam...

Imate kroničnu migrenu, nedostaje vam...
Istraživanje finskih znanstvenika pokazalo je da manjak vitamina D u muškom organizmu može povećati opasnost od razvoja kronične glavobolje i migrene.
Opće je poznato da je vitamin D važan za izgradnju kostiju te da ima puno pozitivnih učinaka na zdravlje. Mnogo je studija pokazalo da nas moćni steroidni hormon štiti od bolesti moderne civilizacije,kao što su rak, srčani udar, dijabetes, depresija, demencija, iritabilni kolon, multipla skleroza ...
Na jednom finskom sveučilištu su proveli istraživanje o Istraživanje znanstvenika s jednog finskog sveučilišta o faktorima rizika za razvoj koronarnih bolest .
Promatrajući stanje 2600 muškaraca u dobi od 42 do 60 godina, iskazalo se da je 68 posto ispitanika imalo manje od 50 nmol/L D vitamina u krvi što se smatra donjim pragom. Normalne referentne vrijednosti za muškarce i žene su od 50 do 200 nmol/L.
Poznajemo nekoliko oblika vitamina D, a laboratorijskim testom određuju se D3 i D2 hidroksi forma (25-OH) koja predstavlja bazalni status vitamina D kod ispitanika.
Znanstvenici su ustanovili da je kod muškaraca s najnižom stopom vitamina D u organizmu rizik od glavobolje i migrene bio dvostruko veći.
Ustanovljeno je i da su od kronične glavobolje ispitanici češće patili u zimskom razdoblju, kada je razina vitamina D u njihovu organizmu bila smanjena zbog rjeđeg izlaganja ultraljubičastim zrakama.
U Finskoj i zemljama sjeverne Europe velik broj stanovnika pati od manjka vitamina D pa im liječnici i nutricionisti preporučuju konzumiranje hrane bogate tim vitaminom - masne ribe: lososa, tune, skuše, pastrve, sardine te mlijeka, narančina soka, žutanjaka, jetrica i margarina.
Rezultati istraživanja objavljeni su na internetskim stranicama časopisa Scientific Reports.