Hranom do zdravijih desni

Ljudi koji imaju problema s desnima, što je do 50 posto odraslih osoba u svijetu, imaju dva puta veću šansu da razviju probleme sa srcem. Kao rezultat, stomatolozi koji liječe bolesti desni i liječnici koji liječe srčane bolesti počeli su zajedno slati poruku: ako se pobrinete za manji problem, mogli biste izbjeći onaj mnogo veći.

Prošlog ljeta liječnički časopisi u nekoliko su navrata pisali o povezanosti između upale desni i problema s srcem, i u svakom su se članku liječnici složili kako bi se tijelo trebalo gledati kao cijelinu da bi se našao uzrok bolesti.

- Ako imate određenu količinu upala, pa makar se to činile relativno bezazlene upale kao upale desni, to će utjecati na ostatak tijela, posebice na srce, tvrdi David Cochran, dr. stom., spec. dentalne i oralne patologije s parodontologijom, bivši predsjednik Američke akademije za parodontologiju i profesor na University of Texas Health Sciences Center u San Antoniu.

Istraživanja pokazuju da na zdravlje srca i smanjivanje upala u cijelom tijelu pozitivno utječu redovito vježbanje, smanjenje stresa, ali važan dio su i redovite posjete stomatologu, kao i biranje određenih namirnica koje štite vaše desni i srce.

1. Grožđice: možda vam se čini jer su grožđice slatke i ljepljive, da nisu dobre za oralno zdravlje. No istraživanja su pokazala kako su antioksidansi u grožđicama veoma važni u borbi protiv bakterija koje izazivaju upalu i bolesti desni.

2. Zeleni čaj: japanski znanstvenici su prošle godine ustanovili kako su muškarci koji su pili dnevno jednu šalicu čaja znatno smanjili rizik od obolijevanja od bolesti desni. Što više čaja, to je niži rizik. Istraživači vjeruju da su antioksidansi nazvani katehini ključ. Katehini inhibiraju bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba i bolesti desni.

3. Cjelovite žitarice: Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition ustanovila je da su muškarci koji su jeli četiri ili više porcija cjelovitih žitarica dnevno smanjili rizik od paradentalnih bolesti. U usporedbi s rafiniranim ugljikohidratima (bijeli kruh i riža), cjelovite žitarice (uključuje integralni kruh, kukuruzne i zobene pahuljice, müsli, žitarice u zrnu, integralno brašno...) probavljaju se sporije, te se smanjuje učinak povišenja glukoze u krvi. Izbjegavanje velikih oscilacija između visokih i niskih vrijednosti šećera u krvi, drži pod kontrolom upale i smanjuje rizik oboljenja od bolesti desni i srca.

zena.hr