Hormon ljubavi može pomoći u borbi protiv anoreksije

Hormon ljubavi može pomoći u borbi protiv anoreksije
Foto: Ilustracija

U istraživanju anoreksičnih pacijenata znanstvenici su otkrili da je oksitocin izmijenio njihovu sklonost fiksiranju na slike namirnica koje debljaju i obrisa popunjenih tijela sugerirajući da bi se mogao pretvoriti u lijek koji bi im pomogao da prevladaju nezdravu opsjednutost dijetom.

Anoreksija pogađa milijune ljudi širom svijeta uključujući svaku 150-u tinejdžericu u Britaniji gdje je to jedan od vodećih uzroka smrti vezanih uz poremećaje mentalnog zdravlja u toj dobi, kako zbog fizičkih komplikacija tako i zbog samoubojstava.

Iako u većini pogađa djevojke i žene, može se pojaviti i kod osoba muškog spola.

Osim problema s hranom i fizičkim izgledom pacijenti koji boluju od anoreksije često imaju probleme u socijalnim kontaktima uključujući tjeskobu i hipersenzitivnost na negativne emocije.

"Korištenjem oksitocina kao potencijalnog lijeka za anoreksiju fokusiramo se na neke od tih problema", kaže voditeljica istraživanja Janet Treasure s instituta za psihijatriju King's College London.

Oksitocin je hormon kojeg prirodno oslobađa tijelo tijekom spolnih odnosa, rađanja i dojenja. Dosadašnja istraživanja pokazala su da pomaže u nekim slučajevima osobama s autizmom ublažavajući njihovu tjeskobu u kontaktima.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisima Psychoneuroendocrinology i PLOS ONE.

izvor: Hina