Hladne ruke govore mnogo više no što mislite

Normalno je da ruke budu promrzle, naročito ako mnogo vremena provodite na snijegu. U slučaju da vam se to dogodilo dok ste se skijali ili sanjkali sa svojim mališanom, lako ćete ih ugrijati. Dovoljno je da ih nakratko stavite u toplu vodu.

Hladne ruke, dakle, uglavnom znače da krvotok pokušava regulirati toplinu tijela. Ipak, hladne ruke ponekad ukazuju na ozbiljniji zdravstveni problem.

Stručnjaci iz klinike "Mayo" navode više bolesti koje se najčešće povezuju s hladnim rukama, a to su: anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest, Burner (kronična bolest upale malih i srednjih vena i arterija), Raynaud (poremećaj krvotoka koji najčešće pogađa prste na rukama i nogama i dovodi do osjećaja utrnulosti), skleroderma (auotoimuna bolest vezivnog tkiva koja podrazumijeva promjene na koži i mišićima).

Simptomi koji vas upozoravaju da možda imate probleme sa živcima ili cirkulacijom, su: neprestano hladne ruke i noge, promjena u boji kože, utrnulost, zategnuta ili tvrda koža. Ako primijetite da neki od njih traje već duže vrijeme, neophodan je odlazak liječniku.

komentar.hr