Gubimo živce već nakon 10 minuta čekanja u redu

Gubimo živce već nakon 10 minuta čekanja u redu
Anketa koju je provela britanska agencija za plaćanje Payments Council nad više od 2000 osoba pokazala je kako prosječni Britanac može stajati u redu deset minuta i 42 sekunde prije nego što izgubi strpljenje. Od svih javnih mjesta, najviše prijezira su zaslužili supermarketi, poštanski uredi i aerodromski šalteri za prijavu.

Čini se kako starije osobe ne postaju tolerantnije i strpljivije s godinama, jer su one u prosjeku izgubile živce tri minute ranije nego li mlađe. Međutim, osobe mlađe od 35 godina u većoj su mjeri svoju frustraciju iskaljivali na drugima oko sebe.

Dvije trećine ispitanika tvrde kako im ja najviše od svega mrsko to što osoba ispred njih u redu odugovlači bez pravog razloga i tako zadržava red.

Zahvaljućuji napredovanju tehnologije i informatičke pismenosti mnogih, suvremeni Britanci više vole plaćati svoje račune iz udobnosti svoga doma, putem interneta, nego trenirajući strpljenje u redu pošte ili banke. Jednako tako, čak petina ispitanika obavlja svoju kupovinu noću kako bi izbjegli strašne gužve.

"Naše istraživanje pokazuje kako nas je sve više svjesno da možemo preskočiti stajanje u redu, uštedjeti vrijeme i novac ako koristimo taktike izbjegavanja redova, poput kupnje online, internet bankarstva ili plaćanja računa elektronskim putem", tvrdi glasnogovornik Payments Councila.

K. Horvat/ordinacija.hr