Gripa ide u prošlost? Znanstvenici napravili 'nacrt za univerzalno cjepivo'

Virus gripe stalno se mijenja i sezonska cjepiva brzo postanu beskorisna te se trebamo cijepiti svake godine. No, tim iz Londona kaže da je napravio 'nacrt' za univerzalno cjepivo, a svoje otkriće su objavili u časopisu Nature, prenosi 24sata.hr.

Temelj za cjepivo, koje bi moglo biti prava revolucija, postavljen je u britanskoj studiji nakon pandemije svinjske gripe 2009. godine, piše Russia Today. Gripa može brzo promijeniti proteine na površini virusa, ali materijal u unutrašnjosti je zajednički mnogim sojevima bolesti. Znanstvenici vjeruju da bi napad na jezgru mogao biti put za razvoj univerzalnog cjepiva. Ključan dio su bile T-stanice kao dio imunološkog sustava, a za koje se smatra da mogu prepoznati proteine u jezgri virusa. Zbog toga su i koristili svinjsku gripu 2009. godine kako bi testirali teoriju.

Svinjska gripa bila je novi virus, a znanstvenici su pratili razine T-stanica kod studenata i osoblja Kraljevskog koledža u Londonu. Što je viša razina stanica bila, to su bili blaži simptomi. Znanstvenici su tada mogli vidjeti koji je dio virusa bio pod napadom.

Profesor Ajit Lalvani za BBC je rekao kako je ovo nacrt za cjepivo.

- Znamo točnu podgrupu imunološkog sustava i identificirali smo ključne fragmente u jezgri virusa, što bi trebalo biti uključeno u cjepivo. U ovom slučaju, cjepivo je udaljeno oko pet godina. Imamo znanje i znamo što treba biti uključeno - rekao je Lalvani.

U ovom slučaju bi se poduzeo drugačiji proces, nego kod klasičnih cjepiva, kojima je cilj potaknuti proizvodnju antitijela. No, uspjeh bi bio ogroman jer gripe godišnje ubiju između 250.000 i 500.000 ljudi, a moguća je i pojava novih pandemija.

Znanstvenicima će izazov biti potaknuti dovoljno veliku proizvodnju T-stanica koje će zaštititi tijelo i trajati.

- Ovakav učinak ne može biti dovoljno jak jer inače ne bismo imali pandemija. To neće riješiti sve probleme gripa, ali moglo bi se dodati brojnim cjepivima - rekao je John Oxford sa Sveučilišta Queen Mary i dodao da će biti dug put od znanstvenog rada do cjepiva koje radi.