Greške pri mršavljenju koje možete lako popraviti

U gotovo svakoj dijeti dođe do trenutka kad ste preskočili obrok i navečer se ne možete suzdržati i pojedete najkaloričniju hranu koja vam dođe pod ruku. Nakon pada slijedi osjećaj poraza i još dublje potonuće, gubitak motivacije i vrlo često povratak neumjerenom unosu kalorija.

Iz ovog kruga ipak postoji izlaz. Uz svaku dijetu treba se pripremiti i za slučaj manjeg posrnuća. U ovom trenutku trebate prepoznati grešku no ne prepustiti se obeshrabrenju i potpunom gubitku kontrole.

1. Preskačete doručak
"Doručak se mora jesti, tu nema diskusije," kaže dr. Holly Wyatt iz američkog National Weight Control Registry (NWCR). Istraživanje u kojem je sudjelovala pratilo je više od 5.000 osoba koji su skinuli barem 13 kilograma u godinu dana - pokazalo se da je 78 posto sudionika doručkovalo svakog jutra.

Kako brzo popraviti grešku: Pojedite nešto prije ručka no oduprite se zovu brze hrane. Duže ćete osjećati sitost ako pojedete voće ili niskomasni jogurt.

Da se ne ponovi: Kako ne bi opet preskakali doručak opskrbite se namirnicama koje će vam osigurati jednostavan i brz doručak poput zobenih pahuljica ili grožđica, jogurt, voće i voćni sok bez dodataka šećera.

2. Noć ranije ste previše popili
Tijelo ne registrira kalorije iz tekućine pa i ako popijete njih 500 i dalje ćete žudjeti za hranom.

Kako brzo popraviti grešku: Malo se razgibajte. Krenite u šetnju ili se provozajte na biciklu. Razbistrite glavu i mentalno se vratite na svoju prvotnu odluku da izgubite suvišak kilograma.

Da se ne ponovi: Dok ste na dijeti klonite se kaloričnih koktela i društva koje vas potiče na neumjerenost.

3. Već duže ne vježbate
Razumljivo, nakon što par dana preskočite tjelovježbu vrlo je lako izgubiti motivaciju. Ipak vrijeme je da se trgnete i ne dopustite da se rupa od par dana pretvori u onu od nekoliko mjeseci.

Kako brzo popraviti grešku: Izađite 10 minuta i barem prošetajte. Recite sebi da već nakon 10 minuta možete odustati no teško da ćete to učiniti kad već jednom budete vani.

Da se ne ponovi: Pronađite partnera za vježbu, on će vam pomoći da održite rutinu. Net.hr