Evo zašto biste trebali staviti med na mjesto uboda komarca

Proteine iz sline komarca naš organizam prepoznaje kao "strano tijelo" zbog čega reagira naš imunološki sustav.

Kao odgovor, naš organizam oslobađa histamine, a upravo je histaminska reakcija ta koja uzrokuje svrbež, objašnjava Johnatan Day sa Sveučilišta Florida. Piše Večernji.hr.

Iako postoji mnogo načina koji sprečavaju ubode komaraca, nijedan od njih nije potpuno učinkovit. Ipak, ovi će ublažiti svrbež, a većinu imate u svom domu nadohvat ruke.

Led

Ledena terapija ublažit će svrbež i spriječiti naticanje na mjestu uboda. Led umrtvi živce koji prouzročuju svrbež i bol.

Eterična ulja

Ulje čajevca ima protuupalno djelovanje i pomaže kod svrbeža. Zbog svog antibakterijskog i antivirusnog djelovanja sprečava i infekcije.

Ocat

Ulijte dvije ili tri čaše octa u toplu kupku ili nekoliko kapi na komadić vate i prislonite na mjesto uboda. Ocat od jabuke možda je najdjelotvorniji jer ima neznatno manje kiseline.

Med

Med ima širok spektar djelovanja na sveukupno zdravlje, uključujući i protuupalno djelovanje i antibakterijska svojstva. Malo meda utrljajte izravno na mjesto uboda komarca.

Soda bikarbona

Soda bikarbona ima alkalnu komponentu koja neutralizira ph balans kože. Malo sode bikarbone utapkajte na mjesto uboda kako biste smanjili osjećaj svrbeža.

Limun i limeta

Njihov sok ili kora ubija sve vrste bakterija, ali koristite ih samo ako nećete izlaziti na sunce.

Menta

Stavite malo paste za zube sa metvicom (pepermint) na mjesto uboda. Umjesto paste za zube možete koristiti i eterično ulje ili kremu na bazi mente.

Mlijeko i voda

Pomiješajte mlijeko i vodu u jednakim omjerima i stavite oblog na mjesto uboda. Ovo je vrlo efikasan lijek i pomaže kod smanjenja upala, smanjuje svrab i naticanje. Ovo je dobar način i za ublažavanje opeklina od sunca.