Evo što se dogodi tijelu kada svaki dan pojedete 3 cijela jaja

jaja, zdravlje, jaja, blagodati
I dok se nutritivna vrijednost i dobrobit žitarica za organizam baš ne dovode često u pitanje, zbog svog sastava jaja često budu tema rasprava u kojima se pokušava odgovoriti 'jesu li i u kojoj količini dobra za naš organizam'.

I dok ih neki vole i jedu redovito, drugi su u štetnost jaja toliko sigurni da ju uspoređuju sa štetom koju će organizmu nanijeti tri kutije cigareta. Možda ste i sami nekad čuli savjet da 'pripazite koliko jaja jedete jer su prepuna kalorija i kolesterola', što je neke vjerojatno i zbunilo, pogotovo ako su čuli da mnogi nutricionisti baš jaja zovu 'dijetnom hranom'.

A koja je prava istina o njihovoj štetnosti, odnosno koristima? Za početak recimo da na portalu stethnews.com ističu da su jaja 'najkaloričnija namirnica koja postoji' zbog čega poručuju da se ne treba držati preporuka od tri do četiri jaja tjedno. Dapače trebali bi, piše stethnews.com, jesti dva do tri jaja dnevno, što bi nam poboljšalo zdravlje i donijelo brojne zdravstvene koristi.

Zašto biste trebali jesti tri jaja dnevno
1. Nevjerojatno su hranjiva

Jeste li znali da su jaja, između ostalog, bogata i mineralima i vitaminima kao što su:
- Vitamin A
- Folna kiselina
- Selen
- Kalcij
- Fosfor
- Cink
- Vitamin B
- Vitamin D

A što je najbolje, sve se ove hranjive tvari u znatnoj količini nalaze u samo jednom jajetu koje sadrži svega 77 kalorija.
2. Odlična su za mozak

Jaja su bogata tzv. kolinom, vitaminom iz B skupine koji inače mozak koristi za proizvodnju molekula i staničnih membrana.

3. Dobra su za oči

Kako starimo stare nam i oči, što dovodi do slabljenja vida, a ponekad i nekih bolesti očiju. Neke hranjive tvari to sprječavaju pa čak i čuvaju vid zdravim, a dva od njih, antioksidansi lutein i zeaksantin, se nalaze u jajetu.

4. Sadrže vrijedne proteine

Proteini su možda i najvažnije hranjive tvari, jer se u tijelu ponašaju kao gradivne kocke. Jedno jaje u prosjeku sadrži preko šest grama hranjivih tvari među kojma su i idealne količine esencijalnih aminokiselina.

5. Čine nas dugovječnima

Jednom kada svojoj svakodnevnoj prehrani dodate tri jaja na dan, imat ćete veće šanse za dulji i zdraviji život. Dodatan razlog je što su bogata i E vitaminom za koji je dokazano da smanjuje šanse za obolijevanjem od nekih tumora i srčanih bolesti.

Zapravo, glavni razlog zašto je nekima sporno koliko je zdrava ova namirnica jest kolesterol kojim jaja obiluju. Zato s portala stethnews.com poručuju i da kolesterola postoje dva tipa - naša jetra dnevno proizvede barem 1000 mg kolesterola, a jedno jaje ima svega 180 mg.

Dobra vijest je da jetra proizvodi spomenuti kolesterol baš kad jedemo hranu koja ima kolesterol, a osim toga, napominju na stethnews.com, i jaja imaju dobrog kolesterola (HDL) koji smanjuje rizik od nekih srčanih bolesti i udara.

24sata.hr