FOTO  Eko udruga Vilino polje predstavljala BIH na seminaru o mediteranskom okolišu

Eko udruga Vilino Polje
Cijeli projekt poznat pod imenom Horizon 2020 financiran je od strane Europske unije u suradnji s National and Kapodistrian University of Athens (NKUA). Seminar je okupljao organizacije civilnog društva,nevladine i međunarodne organizacije i novinare. Cilj je bio raspravljanje i razmjenjivanje informacija o pitanjima zaštite okoliša kao što su otpadne vode, gradski otpad, obalno gospodarenje otpadom i industrijsko onečišćenje.

Svaka zemlja imala je priliku objasniti svoje unutrašnje probleme s kojima se suočavaju zbog otpadnih voda,komunalnog otpada i industrijskog zagađenja.

Eko-udruga Vilino polje iz Mostara predstavljala je Bosnu i Hercegovinu koja se fokusirala na zakonodavne probleme otpadnih voda. Izneseni su glavni problemi nedostatka financija, nedostatak strategije,planova i programa, te problemi na političkoj sceni, korupcija i neprovođenje zakona. Israživanja su pokazala da se 30 m3/s otpadnih voda ispušta u rijeke a samo se 8 otpadnih voda pročišćava u cijeloj BiH. Zanimljiva je bila činjenica da se samo 65% stanovništva opskrbljava komunalnim vodama.

Jedan od zaključaka s radionice bio je da je najvažnije sudjelovanje kroz udruge. A također je utvrđeno i da postoje mnogi instrumenti Europske unije za učinkovito sudjelovanje građana u rješavanju različitih izvora degradacije okoliša na Mediteranu.

Osim BiH, na seminaru su sudjelovali predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Albanije i Izraela kako bi razgovarali o glavnim izazovima Mediteranskog onečišćenja.