E-Coli - opasnosti činjenice sumnje i pitanja

Panika koja je započela nalazom Escherichie coli nakon smrti 30 osoba otrovanih hranom i hospitaliziranih više 1700 osoba u Njemačkoj i ostalim zemljama Europe, bila je do danas popraćena nizom naoko kontradiktornih događaja. Ponajprije treba napomenuti da postoji mnogo tipova bakterije E. Coli. Neke su vrste potpuno bezopasne i normalni su dio naše crijevne flore u kojoj kako tvrde znanstvenici sudjeluju u stvaranju vitamina K2 i pridonose spriječavanju održavanja patogenih bakterija u crijevima.

No da navedemo znane i one neznane činjenice vezane uz nedavni alarm u kojemu E. Coli ima glavnu ulogu:

Simptomi E. Coli O157:H7 su zastrašujući: visoka temperatura, grčevi u želucu, povraćanje, krvavi proljev, moguće otkazivanje funkcije bubrega. Najteži slučajevi osoba slabog imuniteta zahtjevali su transfuziju krvi i dijalizu bubrega, neki su završili trajnim oštećenjem bubrega i smrću.
Laboratorijske analize podigle su na noge zdravstvene stručnjake. E. Coli pronađena kod oboljelih potpuno je nova dosad nepoznata varijacija ove bakterije.
Bakterija se pokazala otporna na antibiotike i druge lijekove.
Prve optužbe bile su upućene proizvođačima krastavaca iz Španjolske a potom onima koji proizvode klice graha u Njemačkoj.
Iako je pronađena u organizmu oboljelih, nema drugih izvještaja da je pronađena u hrani, povrću ili drugim svježim namirnicama na mjestima gdje se ta hrana proizvodi, osim u Nizozemskoj gdje je povučena iz prodaje cikla u kojoj je nađena E. Coli.
Javna optužba upućena španjolskim proizvođačima povrća je indirektno povučena odlukom EU da im se nadoknade gubici.

Ostalo je otvoreno pitanje i sumnje koje postavljaju genetičari, ali nažalost anonimno: Jesu li genetski modificirane vrste povrća uzrokovale zagađenje ovom vrstom E-Coli?

Duga je već poznata lista opasnosti koje su nerazdvojna pojava genetske modifikacije hrane:
- križane vrste virusa,
- nove bakterije,
- otpornost na antibiotike,
- reaktiviranje u organizmu udomljenih virusa,
- novi i nikada prije viđeni geni,
- razaranje prirodne kreacije života,
- razaranje prirodnog i stvaranje neprijateljskog okoliša.

Pitanje je, možemo li ovaj novi soj bakterije E. Coli dodati navedenoj listi zagađenja?
Znanstvenicima je poznato svojstvo E. Coli bakterije da mutira. Kao takva već se godinama ta bakterija upotrebljava pri laboratorijskim eksperimentima u prenošenju genskih svojstava na biljke. Slabo je poznata činjenica da se tjekom procesa genetske modifikacije bilja E. Coli koristi kao tvornica za kloniranje i razmnožavanje genetski modificirane DNA nakon čega ista biva unesena u stanicu biljke kako bi ista postala otporna na bolesti tijekom rasta na poljoprivrednim površinama.

No osnovno je pitanje koje se zaobilazi i prešućuje kako bi se održala raširena praksa GMO prisutnosti u sjemenu bilja za životinjsku, a sada je očito i za ljudsku hranu: kako sačuvati ljudsku vrstu od novih i do sada nepoznatih bolesti i propadanja uzrokovanog GMO hranom? Zašto se zanemaruju i cenzuriraju jasna upozorenja? Ruski su znanstvenici eksperimentom na populaciji hrčka dokazali da je prehrana GMO hranom uzrokovala potpunu sterilnost tih životinjica u trećem naraštaju. Čeka li to i ljudski rod?

Hoćemo li se u budućnosti suočiti sa raširenim zagađenjem namirnica - genetski modificiranog povrća koje sadrži mutirane oblike E. Coli koja uzrokuje bolesti?

U ovoj situaciji kada su autoriteti listom zašutjeli, a mi ostali bez očekivanog razjašnjenja, opravdano se ponavlja isto pitanje i očekujemo javna i odgovorna objašnjenja kako bi otklonile sumnje o globalnoj uroti. Nadležne institucije ne upozoravaju javnost na dokazanu GMO opasnost. A što je sa zdravljem Hrvata? Zar ćemo ga žrtvovati za ono što pojedinci ili sustav dobiva šutnjom. Nije li ti prioritetno pitanje nacionalne sigurnosti.

© Sva prava pridržana
Boris Cyprýn
Holistički savjetnik i terapijski pratitelj
www.zdravljeuvama.info
e-mail kontakt: [email protected]