Dvije vrste namirnica koje potiho uništavaju vaš metabolizam

zdrava hrana
Američki nutricionist dr. Jonny Bowden smatra da određeni sastojci hrane uništavaju metabolizam, zbog čega se nakuplja opasno salo.

Dvije namirnice koje uništavaju metabolizam

Sve više proizvoda sadrži visokofruktozni kukuruzni sirup (High Fructose Corn Syrup - HFCS). Dr. Bowden smatra da je ovo sastojak koji uzrokuje ovisnost. Šteta nastaje odmah jer nivo šećera u krvi naglo i neprirodno raste. Tijelo zbog toga luči inzulin, koji potiče taloženje masnog tkiva, posebno oko trbuha. Ako imate višak kilograma i često žudite za slatkim, vjerojatno ste se već ‘navukli' na HFCS, smatra dr. Bowden, ali kaže da postoji izlaz iz ove ovisnosti, prenosi Net.hr.

Druga namirnica koja razara metabolizam je gluten. Nalazi se u hrani koja sadrži žitarice, a kod mnogih izaziva osjetljivost na gluten, nakupljanje masnoća i probavne smetnje. Problematično je to što danas koristimo patuljaste sorte pšenice, proizvod genetske manipulacije i hibridiziranja koji je stvorio kratke, čekinjaste, izdržljive biljke s visokim prinosom, mnogo većim količinama škroba i glutena, mnogo više kodiranja kromosoma te mnoge vrste novih proteina.

Šta je rješenje?

Dr. Bowden smatra da snaga volje nije ključan faktor uspjeha. Pomoći će vam konkretni koraci. Na početku trebate pobacati sve namirnice koje sadrže HFCS ili gluten. Krenite u kupovinu i kupite svježu hranu, posebno više zelenog lisnatog povrća.

Važno je da nove prehrambene navike postanu svakodnevna rutina, da jedete sporije i dobro žvačete hranu. Tokom sedam dana izbacite sve proizvode koje sadrže žitarice, a zatim ih polako vraćajte u prehranu i pratite kako djeluju na vas. Ne jedite više od tri kriške hljeba (ili drugih pekarskih proizvoda) na dan. Pri kupnji obavezno čitajte popis sastojaka i ako vidite da se u voćnom soku ili na nekom drugom proizvodu nalazi HFCS - ne kupujte.