Dugotrajno sjedenje prekriženih nogu nije dobro za zdravlje!

Dugotrajno sjedenje prekriženih nogu nije dobro za zdravlje!

Iako žene koje sjede prekriženih nogu mnogima izgledaju atraktivno, postoji nekoliko stvari koje se mogu dogoditi vašem tijelu ako prečesto tako sjedite.

Zadržavanje iste poze satima može dovesti do kroničnog stanja nazvanog paraliza peronealnih živaca. Upravo će ova poza najvjerojatnije dovesti do tog stanja, tvrdi Brightside. Nekoliko studija iz 2010. godine pokazalo je da ako dulje vrijeme sjedite prekriženih nogu, vaš će krvni tlak porasti. Čak i ako inače nemate problema s krvnim tlakom, izbjegavanje sjedenja u ovoj poziciji pomoći će vam u sprječavanju problema s cirkulacijom.

Kad prebacite jedno koljeno iznad drugoga, krv iz nogu krene prema prsima, zbog čega kroz srce prođe veća količina krvi što povećava krvni tlak. Moguće je i da se krvni tlak diže zbog izometričke vježbe mišića nogu (kad se vaši zglobovi ne miču, a mišići ne mijenjaju duljinu). Zbog toga križanje nogu kod gležnjeva nema isti efekt kao križanje koljena.

Ovaj položaj može dovesti i do zdjelične neravnoteže. Dugotrajno križanje nogu može uzrokovati skraćivanje mišića s unutarnje strane bedra i produljivanje onog s vanjske strane, zbog čega se vaši zglobovi mogu izmjestiti.

Navika sjedenja prekriženih nogu povećava i rizik razvoja proširenih vena. Iako na to najviše utječu geni, i često križanje nogu može dovesti do upala pritisnutih vena. U žilama postoje sitni ventili koji sprječavaju da krv teče u pogrešnom smjeru, a kad su noge prekrižene pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi, zbog čega se žile sužavaju i slabe. To može dovesti do naticanja vena i izlijeva krvi u okolno tkivo.

Osim toga, sjedenje s prekriženim nogama dulje od tri sata može dovesti do pogrbljenog držanja, bolova u donjem dijelu leđa i vratu te bolovima u kukovima.

Izvor: index.hr