Dobrobiti pletenja su višestruke

pletenje, Dobrobiti pletenja, protiv depresije, povećava samopouzdanje
Dokaz da je uistinu riječ o »oslobađajućoj« aktivnosti dao je i niz znanstvenih istraživanja što su redom istakli brojne motoričke, ali i mentalne dobrobiti ovog ručnog rada

I ako je mnogima prva asocijacija na pletenje - baka - čini se da je ova aktivnost u posljednje vrijeme sve više zanimljiva mlađim generacijama. Naime, stresna svakodnevica što uključuje preopterećenost obvezama i na poslu i kod kuće, mnoge je navela da posegnu za iglama i klupkom vune te utonu u kreativan svijet kojim vladaju jednostavna pravila, a neizbježne mustre omogućavaju predah od nagomilanih obveza.

Dokaz da je uistinu riječ o »oslobađajućoj« aktivnosti dao je i niz znanstvenih istraživanja što su redom istakli brojne motoričke, ali i mentalne dobrobiti ovog ručnog rada. Imajući sve to na umu, nimalo ne čudi da je Klub za žene, što djeluje pri Centru tehničke kulture (CTK) Rijeka, nedavno organizirao Radionicu osnova štrikanja u sklopu koje je Irena Galogaža zainteresirane upoznala s »abecedom« pletenja.

A ona je jednostavna - treba naučiti pravo, krivo, »navijutak«, te oprečno mu oduzimanje. Ipak, i pletenje ima početni »filter« zadužen da u njemu ustraju tek oni vještiji ili pak uporniji. Riječ je o nizanju očica na igle što se pokazalo dosta teškim, no i ne preteškim za većinu polaznica. Ipak, Opatijka Jelena Oblijan očice je na iglu nanizala iz prve i zaljubila se u pletenje.

Romantična nota
- Pletenje za mene ima romantičnu notu - sjetim se svoje bake koja je uvijek plela i koja mi je rado poklanjala pletene komade odjeće. Iako tu vještinu nisam usvojila od nje, odlučila sam da ću baš zbog bake jednom njome ovladati, govori nam Jelena koja je za ovu radionicu doznala putem Facebooka.

Osim što je ponudila baš ono što joj je potrebno - osnove pletenja - Jeleni je odgovaralo što je riječ o jednokratnoj radionici u sklopu koje je dobila cjelovitu sliku o pletenju te pružila joj priliku da se i sama okuša u tom ručnom radu, a svoje će istraživanje nastaviti individualno. Na tom putu, dakako, od velike pomoći joj je sveznajući YouTube. Njezina je želja stvarati vlastitim rukama te dragim ljudima ponuditi poklone što ih je sama napravila. Već radi na prvima, a želja joj je s vremenom isplesti i određene odjevne predmete za sebe, dakako, prema vlastitim idejama. Ipak, pletenje za nju ima i dodatnu dimenziju.

- Riječ je o meditativnoj aktivnosti što ima opuštajući učinak. Volim ponavljajuće aktivnosti jer mi omogućuju da se »posložim« u glavi. Osim toga, pletivo mogu ponijeti sa sobom gdje god idem te njime zamijeniti knjige koje volim čitati, no, primjerice, tijekom vožnje čitanje mi izaziva mučninu, govori Jelena, jedna od 20-ak polaznica radionice.

Bakine lekcije
Za razliku od Jelene, »mentorica« Irena plesti je naučila od svoje bake. Iza nje su brojni uporabni i ukrasni predmeti što je ih sama isplela od najrazličitijih materijala, no unatoč tome, inspiracije ni danas ne nedostaje.

Bakine lekcije Irena je nadogradila nekad popularnim »Burdama«, a i danas rado prelista domaće ili strane časopise što promoviraju pletenje.
Njezina preporuka svima je da se, ukoliko već nisu, okušaju u pletenju, potraže osnovna pravila i odvaže probati. Ono što je u pletenju iskusna i vješta Irena primijetila tijekom gotovo trosatne radionice jest da bi kažiprst na koji se namotava vuna trebao uspravnije stajati te da nestrpljivost da se započne s pletenjem treba zamijeniti planiranjem. Ona sama, primjerice, obično željenu »mustru« isproba tako što isplete pravokutnik koji će poslije isparati, a sve kako bi mogla predvidjeti dužinu i širinu željenog komada odjeće.

- Iako je danas daleko povoljnije kupiti gotove odjevne predmete negoli ih sam isplesti, radije bi ovo drugo. Pletenina u trgovinama često je napravljena od sintetičkih materijala, a kad se odlučiš sam nešto napraviti, sam odlučuješ i o sastavu materijala i o tome kako će komad odjeće na kraju izgledati. Iako sam prije daleko više štrikala, ta je aktivnost zapravo stalno prisutna u mom životu, ističe Irena Galogaža koja i sad sebi plete ogrtač bez rukava, no nada se da će imati prilike plesti unucima, baš kao što je svojedobno svojoj djeci.

Poboljšava koncentraciju i pokretljivost prstiju


Dobrobiti pletenja su višestruke. Prije svega, njime se poboljšava koncentracija i danas toliko važno strpljenje, ali i poboljšava koordinacija te zbog produktivnosti i kreativnosti povećava samopouzdanje. Upravo zahvaljujući ovoj aktivnosti lakše je naučiti da je učinjenu pogrešku lako ispraviti ili pak prihvatiti nesavršenost.
Plesti je podjednako zabavno u društvu ili uz televizor, a učinkovito je i od odvraćanja pozornosti na eventualni osjećaj boli u tijelu ili depresiju. Naime, usmjeren na »pravo« ili »krivo«, mozak će zaboraviti na negativne senzacije ili emocije, a istovremeno povećati pokretljivost prstiju te time pozitivno djelovati na, primjerice, artritis. Već 20-ak minuta pletenja smanjit će u osobe koja plete broj otkucaja srca i usporiti disanje te na taj način omogućiti toliko potrebno opuštanje.

novilist.hr