Dobar san je važan jer čisti mozak

spavanje
Naime, u novom istraživanju, znanstvenici su po prvi puta pokazali kako se prostor između stanica mozga može povećati tijekom spavanja. Na taj način mozak dobiva priliku "isprati" toksine koji su se nakupili tijekom budnih sati. Ovi rezultati sugeriraju postojanje nove, do sada nepoznate, uloge sna za zdravlje i bolesti.
Znanstvenici i filozofi su se stoljećima pitali zašto ljudi spavaju i kako to utječe na mozak. Tek nedavno su znanstvenici utvrdili kako je san važan za pohranjivanje memorija. U ovom istraživanju dr. Maiken Medergaard i njezini kolege su neočekivano otkrili kako san može biti period kada se mozak čisti od toksičnih molekula.


Rezultati objavljeni u časopisu Science pokazuju kako se tijekom sna drenažni sustav mozga, koji se naziva glimfatički sustav, može otvoriti te na taj način dopušta tekućini brži protok kroz mozak. Isti laboratorij je nedavno otkrio kako glimfatički sustav pomaže u kontroli toka cerebrospinalne tekućine, prozirne bezbojne tjelesne tekućine koja se nalazi u mozgu i leđnoj moždini.

U svojim istraživanjima znanstvenici su koristili miševe kao modelne organizme te su utvrdili kako se tijekom spavanja mijenja stanična struktura mozga. Također, znanstvenici su bili iznenađeni koliko je malen protok tekućine kroz mozak kada su miševi budni što znači da se prostor između stanica mozga jako mijenja između svjesnog i nesvjesnog stanja.

Osim što su različitim testovima utvrdilipovezanost između glimfatičkog sustava te svjesnog i nesvjesnog stanja, mjerili su koliko je potrebno toksičnim tvarima da se uklone iz mozga odnosno kontrolira li glimfatički sustav uklanjanje toksina. Naime, prijašnje studije su pokazale kako se toksične molekule koje su vezane za neurodegenerativne poremećaje akumuliraju u prostorima između moždanih stanica. Kako bi to testirali, miševima su injektirali amiloid-beta protein koji se inače veže uz Alzheimerovu bolest te su mjerili koliko dugo će se on zadržavati u mozgu tijekom perioda budnosti odnosno tijekom spavanja. Protein je brže nestajao iz mozgova miševa tijekom perioda spavanja što znači kako se tada uklanjaju toksične molekule iz mozga.

Ovi rezultati, osim što mogu imati široke implikacije za različite neurološke poremećaje, pokazuju koliko je san važan.