Do kalcija bez mliječnih proizvoda

bogat kalcijem, kalcij, mliječni proizvodi
Kalcij gradi kosti, zube, omogućava ispravnu funkciju živcima i mišićima. Odraslim osobama potrebno je oko 1.000 miligrama dnevno, a najlakše ga je unijeti putem mliječnih proizvoda. Međutim, ako ste vegan, intolerantni na laktozu ili jednostavno ne volite mliječne proizvode, postoje druge namirnice koje sadrže visok postotak kalcija.
1. KUPUS
Sadržaj kalcija: 268 miligrama u 190 grama kuhanog kupusa.
Ova namirnica sadrži četvrtinu dnevnog preporučenog unosa, a bogata je i vitaminom A za čak tri dnevne doze, što je važno za vid. Odličan dodatak mu je maslinovo ulje i češnjak.
2. BROKULA
Sadržaj kalcija: 86 miligrama u 200 grama.
Osim što je bogata kalcijem, brokula sadrži gotovo dvostruko više vitamina C nego naranča. Istraživanja su pokazala da prehrane bogate kupušnjačama smanjuju rizik od određenih vrsta raka.
3. KELJ
Sadržaj kalcija: 101 miligram u 67 grama.
Ima samo 30 kalorija po porciji, sadrži dnevnu dozu vitamina C i dvostruku dnevnu vrijednost vitamina A. Također, sadrži vitamin K.
4. SMOKVE
Sadržaj kalcija: 121 miligrama u 75 grama suhih smokava.
Ovo ukusno voće ima visok sadržaj vlakana i kalija. Smokve također sadrže magnezij, mineral koji tijelo koristi za oko 300 biomehaničkih reakcija, kao što je održavanje funkcije mišića, održavanje rada srca i jačanje kostiju.
5. NARANČE
Sadržaj kalcija: oko 74 miligrama u većoj naranči i oko 27 miligrama u soku od naranče.
Naranče poboljšavaju imunitet jer su bogate vitaminom C, ali također sadrže nizak postotak kalorija i dosta antioksidansa.
6. SARDINE U KONZERVI
Sadržaj kalcija: oko 350 miligrama u 100 grama.
Ova slana konzervirana riba može biti dobar dodatak salatama i tjestenini. Osim što sadrži veliku količinu kalcija, dobar su izvor vitamina B12, potrebnog za živčani sustav i vitamina D, važnog za zdravlje kostiju.
7. KONZERVIRANI LOSOS
Sadržaj kalcija: oko 232 miligrama u pola konezerve.
Ako ne možete pronaći losos za koji znate da je svjež, idealno rješenje je konzervirani losos. Osim kalcija, sadrži oko 38 grama proteina.
8. BIJELI GRAH
Sadržaj kalcija: oko 63 miligrama u 90 grama kuhanog graha.
Ova hranljiva namirnica bogata je vlaknima, proteinima i željezom, kao i kalijem. Također sadrži zdrav škrob i ugljikohidrate, koji pomažu ubrzanju metabolizma.
9. TOFU
Sadržaj kalcija: oko 434 miligrama u 113 grama tofua.
Tofu je vegetarijanski izvor proteina, ali je i veoma bogat kalcijem. Tofu je namirnica koja se može kombinirati na mnogo načina, jer poprima ukus hrane s kojom se priprema.
10. BADEMI
Sadržaj kalcija: dvadesetak badema ima oko 75 miligrama kalcija.
Bademi su vrlo zdravi, sadrže oko 12 posto dnevne potrebe za proteinima, bogati su vitaminom E i kalijem. Oni sadrže i dobre masti koje snižavaju loš kolesterol.