Djevojčice izložene olovu kasnije ulaze u pubertet

Djevojčice izložene olovu kasnije ulaze u pubertet

Američki su istraživači došli do ovog zaključka nakon što su analizirali uzorke krvi preko 700 djevojčica starih između šest i 11 godina. One djevojčice koje su imale povišenu koncentraciju olova u krvi (pet ili više mikrograma po decilitru krvi) u 75 posto manjoj mjeri su imale hormone koji se povezuju s početkom puberteta u odnosu na mlade ispitanice čija je koncentracija olova u krvi bila manja.

Ova razlika u razini hormona bila je veća ako su djevojčice osim povišenog olova imale i povišenu razinu kadmija koji može oštetiti bubrege, pluća, kosi, ali i povisiti rizik razvijanja raka, tvrde stručnjaci Američkog instituta za dječje zdravlje i ljudski razvoj.

Djeca su obično izložena olovu putem stare boje na bazi ovog metala, te prašini i tlu koje je zagađeno olovom, dok se pasivno pušenje smatra vodećim uzrokom izloženosti kadmiju!

Samo po sebi, olovo može onemogućiti stvaranje hormona u jajnicima koji pripremaju tijelo djevojčice na prvo otpuštanje jajne stanice (ovulaciju), tvrde znanstvenici. "Naši rezultati sugeriraju kako izloženost olovu u djetinjstvu ima zabrinjavajuće učinke kako djeca rastu i dosežu pubertet. Ova se pitanja tiču određenih dijelova SAD-a, jednako kao i zemalja gdje su djeca izložena olovnom benzinu, boji ili industrijskim onečišćivačima", upozorila je Audra L. Gollenberg, voditeljica istraživanja.

K. Horvat / ordinacija.hr