Dijetalni sokovi moguće uzrokuju preuranjeni porod

zdravlje, trudnoća, hrana za jelo, piće, prehlada, pogoršavanje
Bez obzira radi li se o gaziranim ili negaziranim pićima, trudnice koje često piju umjetno zaslađena piće moguće se izlažu riziku preuranjenog poroda, tvrde danski stručnjaci.

"Primijetili smo pozitivnu vezu između unosa umjetno zaslađenih sokova i rizika preuranjenog poroda, ali nije ustanovljena veza za zašećerene sokove", objasnili su stručnjaci Centra za programiranje fetusa Statens Serum instituta u Kopenhagenu. I sami tvrde kako je potrebno još istraživanja da bi se donio pravi zaključak, no, zaključili su kako njihovi rezultati upućuju na to da je povišeni unos umjetno zašećerenih sokova možda bolje izbjegavati kada su u pitanju trudnice.

Studijom je ustanovljeno kako su trudnice koje su pile jedan ili više dijetalni sok dnevno bile izložene 38 posto većem riziku preuranjenog poroda (prije 37. tjedna trudnoće) u odnosu na ispitanice koje nikada nisu pile umjetno zaslađena pića.

S obzirom da rizik nije povećan kod ispitanica koje su pile zašećerene sokove, znanstvenici su zaključili kako je posrijedi umjetni zaslađivač, iako im nije u potpunosti jasno kako on djeluje na rizik preuranjenog poroda. Nagađaju kako se određeni sastojci umjetnih zaslađivača razgrade u supstance koje su odgovorne za moguću prijetnju zdravlju i mame i bebe.

"Svakako, sve dok se još ne provedu pokusi, ova studija sugerira kako bi se trudnice trebale kloniti umjetno zaslađenih sokova i koncentrirati se na pića bogata nutrijentima, poput mlijeka i voćnih sokova. Ne bi smjele zaboraviti na vodu!", savjetovala je dr. Shelley McGuire, glasnogovornica Američkog društva za prehranu.

S druge strane, lobi proizvođača sokova tvrdi kako ova studija nije dokazala uzrok i posljedicu,te bespotrebno alarmira trudnice.

K. Horvat
Preuzeto s: Ordinacija.hr