Deblja li kruh zaista? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Deblja li kruh zaista? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Ako se trudite zadržati dah prolazeći pokraj pekarnice da vam miris ne bi promijenio odluku, možda će vas zanimati istraživanje provedeno u Australiji koje je utvrdilo da dokaza za tezu da "kruh deblja" jednostavno - nema.

Istraživanje je provedeno nad 1000 žena u Australiji u dobi od 25 do 65 godina, a s ciljem razbijanja mitova o kruhu.

Istraživanje je pokazalo da žene, iako vole kruh, izbjegavaju ga jer smatraju da deblja. Čak 58% žena izjavilo je da vjeruje da kruh deblja.

Čak 43 posto žena izbjegava kruh kad želi skinuti kilograme, a 20 posto žena reklo je da osjeća krivnju kad pojedu kruh. Također, istraživanje je utvrdilo i da australske mame ograničavaju unos kruha svojoj djeci.

Više od trećine navelo je da traže zdravije alternative, ali da im nisu baš jasne zdravstvene smjernice. Koliko i što smiju jesti, pitaju se.

Otkako je dr. Atkins objavio svoju dijetu prije gotovo 30 godina, ugljikohidrati su nam postali neprijatelj. Danas žene više nisu svjesne dugačke liste dobrih stvari koje nalazimo u kruhu od cjelovitih žitarica. Ako izaberete pravi kruh, zdravstvene beneficije su velike, od bolje probave, više energije do poboljšanja cjelokupnog zdravlja, kazala je nutricionistica Sharon Natoli.

Studije, kaže, kazuju kako osobe koje unose proizvode od cjelovitih žitarica imaju manju vjerojatnost da će biti pretile te navodi:

Nema dokaza da kruh pridonosi nakupljanju kilograma. Zato, izaberite onaj od cjelovita zrna i uživajte u pogodnostima koje dobivate iz vlakana, vitamina B, magnezija i željeza.

Izvor: vecernji.hr