Danski znanstvenici potvrdili: Od 'slomljenog srca' možete umrijeti!

Slomljeno srce, lijek, znanstvenici, istraživanje, smrt, Slomljeno srce

Studija objavljena u časopisu Open Heart pokazuje da osobe koje su nedavno proživjele emocionalan šok uzrokovan gubitkom partnera imaju veće šanse za obolijevanje od srčanih bolesti koji u konačnici mogu dovesti do smrti. Naime, gubitak partnera može izazvati nepravilan rad srca koji može biti opasan po život, stoji u studiji.

Istraživanje o povezanosti gubitka bliske osobe i smrti provedeno je na gotovo milijun ispitanika i razdoblju od 1995. do 2014. godine, a pokazalo se da su najugroženije osobe mlađe od 60 godina čiji su roditelji umrli iznenada. Oni, pokazuje studija, imaju čak 57% veći rizik od razvoja srčanih bolesti.

Rizik je najveći između 8. i 14. dana od gubitka voljene osobe, a nakon toga drastično se smanjuje. Godinu dana nakon gubitka rizik je jednak kao i kod ostatka populacije koja nije bila ožalošćena.

- Rizik od razvoja nepravilnog rada srca po prvi put bio je 41% viši kod onih koji su bili ožalošćeni nego kod onih koji nisu doživjeli takav gubitak, navodi se u studiji koja je provedena pod vodstvom Simona Graffa.

Gubitak partnera smatra se jednim od najstresnijih životnih događaja, a osim što može dovesti do problema sa srcem, slomljeno srce može uzrokovati i gubitak apetita, nesanicu, depresiju i brojne druge rizike koji ugrožavaju zdravlje.

Izvor: vecernji.hr