DANI SRCA U MOSTARU Promijenite stil života i pridružite se ovim događajima ...

Dani srca 2021 press
Hercegovina.info

Sportski savez Grada Mostara u suradnji s Udruženjem kardiologa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i ove godine, uz niz sportsko-rekreativnih aktivnosti u Mostaru, u okviru kampanje 'Dani srca', obilježava Svjetski dan srca s ciljem promoviranja zdravih stilova života kroz uključivanje što većeg broja omladine, sportaša i ostalih građana Mostara.

Kardiolog i koordinator akcije Emir Fazlibegović kazao je kako se u Mostaru već više od 15 godina obilježava ovaj dan, odnosno cijeli tjedan u kojem je Svjetski dan srca (29. rujna).

"Promoviramo zdrave stilove življenja, promoviramo kako i na koji način promijeniti stilove života, kako sačuvati svoje srce i na koji način unaprijediti zdravlje naših srca, a također ćemo organizirati online internacionalni znanstveni simpozij gdje smo uključili svjetske autoritete. 

U našim domovima zdravlja doktori će vršiti kontrolu, mjerenje faktora rizika i davati savjete pacijentima, a interesantno je i to da se proširuje lepeza sudionika u ovoj akciji. Osim vjerskih zajednica, županijskih i federalnih ministarstava, organizacija, studenata, sveučilišta, u akciji sudjeluje i Internacionalna akademija znanosti i umjetnosti BiH na čelu s Asimom Kurjakom, ali i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca BiH", kazao je Fazlibegović.

Dodao je kako doktori i medicinske sestre kontinuirano tijekom cijele godine rade na prevenciji srčanih bolesti.

"To im je zadatak u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Oni imaju te instrumente pomoću kojih prate zdravstveno stanje, to je malo poremećeno uvjetima rada zbog covida-19 i protuepidemijskih mjera, ali generalno to su im kontinuirani, stalni zadaci, kako i na koji način utvrditi faktore rizika i usporiti starenje krvnih žila, te kako i na koji način spriječiti nastanak najtežih komplikacija kao što su infarkt, moždani udar, gangrena nogu, ekstremiteta i slično.

Dani srca 2021 press

Veliki naglasak stavljen je na način ishrane, pušenje i fizičku neaktivnost kao faktore rizika. Kad bismo ta tri elementa uspjeli upriličiti u stilu našeg života, kardiovaskularne bolesti bi se prepolovile", istaknuo je Fazlibegović.

Prema podacima iz mostarskih bolnica, ali i svjetskim podacima, Fazlibegović naglašava kako je umiranje od kardiovaskularnih bolesti na prvom mjestu.

"Tek nekoliko stepenica nakon kardiovaskularnih, dolaze maligne bolesti kao faktor dva. Trebamo prevenciju jer jedino na taj način možemo smanjiti obolijevanje i umiranje od ovih bolesti. Nažalost BiH, a i Mostar su u statusu visokog rizika za kardiovaskularna oboljenja i još uvijek spadamo u one zemlje koje nisu uspjele oboriti krivulju, odnosno trend obolijevanja i umiranja od kardiovaskularnih bolesti. Preventivne mjere su spore, ali su jedine koje daju prave rezultate", kazao je Fazlibegović.

Viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara Dženan Šuta kazao je kako je sportski dio u sklopu 'Dana srca' krenuo već danas.

"Danas je krenula mini škola sporta za djecu predškolskih ustanova s područja Mostara, u petak imamo utrku djece i mladih s posebnim potrebama na šetalištu s početkom u 10 sati, subota je rezervirana za tradicionalnu uličnu utrku na Bulevaru, a u nedjelju će se održati pješački uspon od Španjolskog trga do platoa Fortice", kazao je Šuta.

Istaknuo je kako se 'Dani srca' obilježavaju u sklopu Festivala sporta i zdravlja. "Ideja nam je da okupimo veći broj manifestacija i uključimo što je više moguće građana različitih dobnih skupina, tako da bi ovu priču 'Dana srca' mogli nastaviti i poslije", kazao je Šuta. Program 'Dana srca' trajat će od 27. rujna do 3. listopada.