Dan poslije :Mamurluk utopite u litrama vode

mamurluk, lijek, Nova godina, hrana, mamurluk, kava alkohol mamurluk, hercegovački vicevi, mamurluk, pijanstvo, alkohol, mamurluk, tridesete
Iako tulumarenje zna biti vrlo zabavno, jutro poslije natjerat će gotovo svakoga da sebi svečano obeća kako više neće primirisati alkohol, barem ne do iduće fešte, piše slobodna dalmacija.

Protiv mamurluka se najbolje boriti slijedeći onu "bolje spriječiti, nego liječiti". Bilo bi idealno kada biste posve izbjegli alkohol, ali kao da je to lako kada svi oko vas nazdravljaju.

Masnija hrana bolje upija

Nutricionisti savjetuju da, ako već pijete, to radite na pun želudac, i to hranom koja je bogata voćnim šećerima i vitaminima. Iako loše djeluje na vašu jetru, masna hrana upija alkohol pa time i smanjuje mamurluk. Prije unošenja alkohola popijte koju čašu vode.

Također dehidraciju, a time i glavobolju, smanjit će golema količina vode ili voćnih sokova koje je najbolje popiti prije spavanja kako biste u potpunosti reducirali jutarnji mamurluk. Doručak nakon slavlja je obvezan, iako nećete baš imati apetita. Oni koji misle da kava pomaže u razbuđivanju varaju se, jer ona, kao i alkohol, ima diuretična svojstva, što znači da pomaže tijelu da izbaci tekućinu. Još veća zabluda je da se klin klinom izbija, pa izbijte iz glave da mamurluk možete liječiti s još alkohola.

- Protiv mamurluka zapravo nema lijeka, ali se može barem ublažiti. Uz konzumaciju alkohola treba piti čistu vodu, te jesti, najbolje je grickati nešto slano. Preventivno treba popiti aspirin ili andol od 500 mg. Kad već pijete, držite se jednog pića, a nipošto ne miješajte alkohol s gaziranim pićima. Uz vodu, sljedećih 48 sati nakon tulumarenja dobro je uzeti neke izotonične ili rehidracijske napitke najmanje tri puta na dan, a vitamin C smanjuje simptome mamurluka - savjetuje dipl. ing. nutricionist Dragana Olujić.

Bilo bi najbolje mamurluk izliječiti spavanjem, jer san regenerira tijelo. Čitav dan treba izbjegavati kavu, sokove i čaj, a piti samo vodu. Naravno, svježi zrak čini čuda, pa se potrudite malo protegnuti noge i razbistriti glavu. Većina simptoma mamurluka nestat će za dan-dva, ali znajte da tijelu treba čak tjedan dana potpune apstinencije da bi se vratilo u normalu. Stoga razmislite prije nego što obilnije nazdravite alkoholom!