DAN BORBE PROTIV DIJABETESA I u BiH porast oboljelih od dijabetesa, kako ublažiti simptome?

Mjerenje šećera u krvi
Hercegovina.info

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14.11. svake godine u više od 170 država svijeta, još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontroliranog širenja bolesti, navodi se u današnjoj objavi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je 'ključ' koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju. Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.

Upozoravajući podaci u svijetu i BiH

Prema podacima Internacionalne dijabetološke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u BiH od 1.000 stanovnika ima oko 270 oboljelih od šećerne bolesti, a procjenjuje se da skoro 100 oboljelih još uvijek ne znaju da imaju šećernu bolest. 

U svijetu je registrirano oko 387 milijuna osoba sa dijabetesom, što predstavlja 8,3% svjetske populacije. U Europi je oboljelo oko 55 milijuna stanovnika ili 6,7 posto populacije. Godišnje se u svijetu kod oko 80.000 djece otkrivena šećerna bolest. Smatra se da će do 2035. godine broj osoba sa dijabetesom u svijetu dostići 592 milijuna.

Kako ističu iz INZ-a, simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.

Ukoliko imate dijabetes trebate izbjegavati prženu i masnu hranu, te slatkiše, jedite više svježeg voća, vježbajte ili šetajte 30 minuta svaki dan, održavajte tjelesnu težinu u granicama normale, javite se svake godine očnom liječniku radi kontrole, svaki dan pratite i pregledajte stopala radi eventualnih promjena i nikad ne hodajte bosi, te - ne konzumirajte duhan i alkohol.

Faktori i edukacija o bolesti

Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob preko 60 godina, muški spol, prethodna pojava hiperglikemije tijekom trudnoće, nasljedni faktor (majka, otac, brat ili sestra koji boluju od šećerne bolesti), visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.

U liječenju šećerne bolesti važnu ulogu imaju i bolesnik i članovi njegove obitelji. Bolesnik i obitelji moraju biti motivirani za učenje. Zdravstveni radnici bolesniku trebaju objasniti, a on treba zapamtiti i primjeniti savjete i upute. Važno se educirati o šećernoj bolesti, kažu u Institutu.

Prevencija šećerne bolesti podrazumijeva reguliranje tjelesne težine i njeno svođenje na optimalne vrijednosti što ima značajan utjecaj na smanjenje rizika obolijevanja od dijabetesa i pravovremeno upućuje na potencijalno povećanje rizika.

Važne činjenice o dijabetesu

- Najčešće komplikacije dijabetesa – sljepilo, srčani udar, bubrežna slabost, amputacije.
- Osobe sa dijebetesom se ne razlikuju od drugih – ne diskriminiraj ih!
- Jedna od dvije osobe sa dijabetesom ne znaju da ga imaju – jesi li i ti u riziku?
- Zdravim stilovima života može se prevenirati do 70 posto slučajeva dijabetesa tipa 2.
- Zdrava i uravnotežena ishrana uveliko smanjuje rizik za obolijevanje, navedeno je u priopćenju INZ-a.

Iz udruge dijabetičara 'Insula' Mostar navode kako su s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u gradu Mostaru, odlučili u cilju poštivanja svih epidemioloških otkazati obilježavanje svjetskog dana dijabetesa 14.11.2020 javnim mjerenjem glukoze iz krvi kao prethodnih godina.

"Kako bismo ipak na način na koji je u moguće obilježili ovaj jako značajan datum za sve dijabetičare, Udruga je odlučila organizirati kroz mjesec studeni slijedeće aktivnosti: 
- iskustva mladih dijabetičara kroz objave na društvenim stranicama udruge; 
- kampanja podijele paketića i maski za djecu dijabetičare sa potrebama za mjerenje GUK-a; 
- kampanju putem bilboard reklama o podizanju svijesti kod građana HNŽ 'Da li ste znali...'

Na koncu ono najznačajnije, a to je 'Online Webinar WDD 2020' koji će se održati u ponedjeljak 16.11. od 18 sati (putem Facebook stranice udruženja Insula) gdje će za sve zainteresirane govoriti iznimno značajni gosti, a to su dr. Sanja Bevanda i Davor Skeledžija, aktivist društva 'Veliki za Male sa šećernom bolešću RH', ali i bivši član HZZO-ova povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala RH te voditelj portala nainzulinu.com", naveli su iz Insule.