Da li je alkohol zaista najbolji lijek za stres?

vino
Povećan nivo stresa mijenja ono što kemijski sastav mozga misli da mu je potrebno da preživi, piše Daily Mail.

Signali u mozgu koji oslobađaju stres, a koji su tu kako bi zaštitili i smirili naše tijelo, slični su onim koje daju supstance koje izazivaju zavisnost, poput alkohola, kofeina i droga. Naučnici tvrde da bi ova promjena u aktiviranom centru za nagradu u mozgu, mogla da vodi pretjeranom konzumiranja alkohola.

Istraživanje je sproveo tim sa Univerziteta u Pensilvaniji, koji su u eksperimentu, izvršenom na pacovima, utvrdili da su oni pacovi koji su bili izloženi prevelikom stresu dobrovoljno pili više alkohola od onih koji nisu bili pod stresom.

Profesor doktor Džon Dani zaključuje da je prirodan odgovor organizma na stres tu da bi nas zaštitio, a droge koje izazivaju zavisnost zapravo koriste te mehanizme i varaju naš mozak, kako bismo im se opet vraćali.

Pacovi su bili izloženi akutnom stresu jedan sat, a 15 sati kasnije, istraživači su izmjerili nivo šećerne vode pomješane sa etanolom koju su pacovi pili. Tim sada razgovara sa drugim naučnicima kako bi pronašli način da stabiliziraju ove neurone u centru za nagradu u mozgu, kako bi pomogli u kontroli pretjeranog konzumiranja alkohola.