Crno vino je puno zdravije od bijelog

Evo na što još ima pozitivne učinke.

Ubija salmonelu za samo pet minuta

Samo jedna čaša crnog vina ima jednaku količinu antioksidansa kao sedam čaša narančina ili 20 čaša jabučnog soka. Iako konzumacija alkohola općenito ima porazan utjecaj na organizam, to ne vrijedi za crno vino, ako se konzumira do 300 ml dnevno, potvrdio je dr. Mladen Boban, pročelnik Katedre za farmakologiju Medicinskog fakulteta u Splitu na predavanju u zagrebačkoj Akademiji vina. U toj mjeri vino ima brojne pozitivne učinke.
Ako se pije uz hranu, smanjuje mogućnost probavnih infekcija i povećava mikrobiološku sigurnost hrane. Naime, jedno je istraživanje pokazalo da crno vino sobne temperature može uništiti salmonelu za samo pet minuta i to jednako učinkovito kao kuhanje.

Ljekovito dok se pije umjereno

Osim toga, vino smanjuje i smrtnost od raka. Rezultati istraživanja objavljeni u američkom stručnom časopisu Annals of Internal Medicine koje je provedeno na više od 25.000 ispitanika pokazalo je da je relativna smrtnost opadala kako je učestalost konzumacije u tjednu rasla (od jedne do deset čaša). Međutim, pozitivan utjecaj je zabilježen samo kod konzumacije najviše deset čaša vina na tjedan. S unosom većim od ovoga, baš kao i kod svih drugih alkoholnih pića, smrtnost od raka se povećava.
Uz aktivne tvari u vinu poput fenola važan je i učinak samog alkohola. Samo uz njegovu prisutnost ostali sastojci vina pozitivno djeluju na organizam. Znanstvenici su to otkrili uklonivši umjetnim putem alkohol iz vina. Uočili su da je u tom slučaju izostao pozitivan učinak vina na zdravlje, premda je taj napitak mirisom i okusom bio zadovoljavajući.

sensaklub.hr