Čistimo prirodno: Ulje čajevca i limuna zaštita su od bakterija

Ulje čajevca, Antivirusna, antibakterijska i antifungalna ulja, Čajevac, protiv virusa, protiv gljivica, protiv bakterija, Ulje čajevca, Ljekovito ulje, ljekovito bilje, Ljekovito djelovanje, Ulje čajevca, čišćenje doma
Mikroorganizmi su svuda oko nas. Jedan kubični centimetar nastanjuju milijarde mikroorganizama, a protiv većine se ni ne treba boriti jer nisu štetni. No protiv štetnih vam mogu pomoći eterična ulja, kaže magistar farmacije i fitoaromaterapeut Frane Herenda.

Čajevac djeluje protiv gljivica, plijesni, bakterija i virusa, no njegov je miris više ‘medicinski'. I eterično ulje limuna koristan je antiseptik za prostor (dezinficira ga), podiže raspoloženje, a ima lijep citrusni miris - kaže magistar Herenda, voditelj stranice Panacea.

Dodaje da je protiv virusa učinkovito i eterično ulje ravensare ili eukaliptus radiate, no oni se ne smiju koristiti u prostoru u kojemu borave djeca mlađa od dvije godine, ako netko ima astmu ili je u opstrukciji (problemi s dišnim putevima).

Eterična ulja za osvježavanje prostora možete koristiti u difuzeru ili aromalampici. U aromalampicu ukapajte 10 kapi eteričnog ulja ili mješavine eteričnih ulja, dok u difuzer ukapajte onoliko kapi koliko propisuje proizvođač. Možete ih koristiti i u pripremi domaćih sredstava za čišćenje, u kombinaciji s vodom te alkoholom ili octom.

Za aromaterapijski sprej za dezinfekciju u bočicu s raspršivačem ulijte 1/3 medicinskog alkohola ili alkoholnog octa te 2/3 destilirane vode. U otopinu dodajte od 10 do 15 kapi eteričnog ulja (primjerice limuna). Zatvorite bočicu, promućkajte i poprskajte površinu, ostavite da djeluje minutu do dvije i prebrišite krpom - savjetuje aromaterapeutkinja Gordana Gorinšek. Objašnjava da medicinski alkohol (70-postotni) ili ocat otapaju eterična ulja, koja su netopiva u vodi, ali i djeluju antibakterijski.

Važno je i održavati površine suhima. Naime, vlažni i prljavi zidovi u podrumu, kuhinji ili kupaonici, vlaga na kadi i slično pogodan su prostor za razvoj plijesni koja se ubraja među češće alergene s peludi, prašinom i grinjama te travama i korovima, kao što je ambrozija.

Svi oni mogu izazvati niz simptoma, od upale gornjih dišnih puteva, preko svrbeža očiju i nosa pa do kihanja, a alergije povezane s dišnim sustavom s vremenom mogu prerasti u astmu. Zato redovito provjetravajte, sušite i dezinficirajte površine u kuhinji i kupaonici, perite tepihe, zavjese i posteljinu, čistite dlake i posude kućnih ljubimaca, klima-uređaje...

- Treba paziti na čistoću, no ne treba ni pretjerivati. Mikroorganizmi su dio našeg organizma i okoline te ako previše čistimo, prevelikim dezinficiranjem prostora i tijela, narušavamo prirodni mikrobiom (ravnotežu bakterija) u probavnom sustavu - kaže Herenda.

Ističe da te bakterije utječu na to koliko smo dobro raspoloženi, pa čak i na našu liniju, te hoćemo li razviti alergije, astmu...

Prevelikim steriliziranjem činimo si medvjeđu uslugu jer narušavamo ravnotežu. Mi, primjerice, sami produciramo grinje iz svoje kože. Redovitim čišćenjem, pranjem i provjetravanjem može se smanjiti njihova količina, no ne može ih se u potpunosti iskorijeniti, kaže Herenda.

24sata.hr