Čaša crnog vina ili crno grožđe idealni za pretile

Vino
...boljom razgradnjom masti, pokazalo je istraživanje koje je provelo nekoliko američkih sveučilišta.

Prema nalazima znanstvenika konzumiranje crnog grožđa ili njegove prerađevine u obliku soka ili vina mogu pomoći borbi protiv pretilosti i povezanim metaboličkim poremećajima.

Tim američkih znanstvenika izložio je stanice ljudskih jetara i masne stanice uzgojene u laboratorijskim uvjetima ekstraktu četiri tvari koje se mogu naći u tamnoj sorti muskadina koji raste u jugoistočnom dijelu SAD-a.

Jedan od sastojaka - elaginska kiselina pokazala se posebno uspješnom - dramatično je usporila rast postojećih masnih stanica i stvaranje novih i potaknula je metabolizam masnih kiselina u stanicama jetara.

Znanstvenici upozoravaju da ta tvar ipak nije čarobna.

Znanstvenik Neil Shay sa sveučilišta u Oregonu upozorava da nije utvrđeno a nije se ni očekivalo da će te tvari mijenjati tjelesnu težinu. No poticanjem izgaranja masti, posebno u jetrima može se poboljšati njihova funkcija kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

On kaže da bi dobra vijest bila kad bi se prehranom uz pomoć standardne hrane poput grožđa moglo smanjiti štetno nakupljanje masnoća u jetrima, prenosi Science Daily.