Britanci na tragu otkrića za teže oboljele od Covida-19

Korona i pacijent
AFP

Britanski znanstvenici počinju s testiranjem načina liječenja koji bi, nadaju se, mogao pridonijeti suzbijanju najtežih posljedica zaraze covidom-19 u bolesnika s teškom kliničkom slikom.

Otkrili su da pacijenti koji boluju od najtežeg oblika covida-19 imaju iznimno nizak broj stanica imunološkog sustava koje se zovu T-stanice, prenosi Index.

T-limfociti ili T-stanice su, uz B-limfocite, stanice stečene imunosti. Aktiviraju se pri kontaktu sa svojim antigenom, molekulom koja potiče stvaranje antitijela, odnosno imunosnu reakciju u organizmu, te obavljaju širok spektar funkcija koji uključuje staničnu imunost i regulaciju imunološkog odgovora organizma.

Slijedi evaluacija učinka proteina interleukina 7

U novome kliničkom ispitivanju evaluirat će se učinak proteina interleukina 7, koji povećava broj T-stanica i može pomoći u oporavku pacijenta. Provode ga, piše BBC, znanstvenici s instituta Francis Crick, King's Collegea u Londonu i bolnice Guy's and St Thomas. Oni su proučavali krv 60 pacijenata oboljelih od covida-19, te su uočili golem pad T-stanica.

Profesor Adrian Hayday s instituta Crick je kazao da su on i kolege bili vrlo iznenađeni kad su vidjeli što se događa sa stanicama stečene imunosti. "One nastoje zaštititi organizam, no čini se da virus djeluje tako da ih u tomu sprječava jer se njihov broj značajno smanjio".

"U mikrolitri (0,001 ml) kapljice krvi zdrava osoba prosječno ima između 2000 i 4000 T-limfocita. U pacijenata zaraženih covidom-19 koje smo testirali bilo ih je samo između 200 i 1200", kazao je.

Ovo otkriće moglo bi biti prijelomno

Znanstvenici kažu da bi ovo otkriće moglo utrti put razvoju testa za utvrđivanje razine T-stanica u krvi, što bi moglo dati rane indikacije o tomu kod kojega će se pacijenta razviti teži oblik bolesti. Rezultati upućuju i na to da bi se specifičnim načinom liječenja uspio spriječiti pad broja stanica imunološkog sustava.

Interleukin 7 već testiran na maloj skupini pacijenata

Interleukin 7 je već testiran na maloj grupi pacijenata sa sepsom i dokazano je da sigurno podiže razinu ovih stanica. U sklopu ovog ispitivanja znanstvenici će interleukin 7 dati pacijentima s niskim brojem limfocita, koji su na odjelu intenzivne skrbi proveli više od tri dana.

U svijetu je do sada potvrđeno više od pet milijuna i 200 tisuća oboljelih, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije. Ukupno je preminulo više od 330 tisuća osoba. Prema njihovim podacima, najviše oboljelih je u Americi (više od dva milijuna i 330 tisuća osoba), potom u Europi (više od dva milijuna).

Brazil bilježi više od 330 tisuća oboljelih, potom slijedi Velika Britanija (više od 257 tisuća), Španjolska (više od 235 tisuća), Italija (više od 229 tisuća), Njemačka (više od 178 tisuća), Turska (više od 155 tisuća), Francuska (više od 142 tisuće), Iran (više od 133 tisuće), Indija (više od 131 tisuće), te Peru (više od 111 tisuća), navodi se iz Svjetske zdravstvene organizacije.