Breskva kao ljekovita biljka

breskva, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, perzijska šljiva, džem, željezo, bjelančevine, voćne kiseline, karotinoidi, krvni tlak, regulira visok krvni tlak, povišeni krvni tlak, namirnice, breskva, nektarina, voće
Treba znati da breskva ima i neka ljekovita svojstva.

Opis biljke: Breskva (Prunus persica) je veoma raširena voćka u svijetu. Postoji čak 2500 sorti ove voćke.

Iako se, prevedeno s latinskog, zove perzijska šljiva, breskva je zapravo porijeklom iz Kine i smatra se da ju je u Europu donio Marko Polo.

Postojbina joj je Kina odakle je preko Perzije i Grčke dospjela u tople vinogradarske krajeve svijeta. Koristi se u sirovom stanju a pogodna je i za pravljenje kompota, sokova, džemova kao i za sušenje.

Cvijet breskve se bere u martu, aprilu i maju a plod od početka juna do septembra. U plodu breskve ima šećera, karotina, voćnih kiselina, bjelančevina, škroba, mineralnih sastojaka, vitamina A, B, C i željeza.

Koristi se u ishrani, industriji i medicini. Izuzetno je poznata u narodnoj medicini kao sredstvo za čišćenje crijeva. Poznata su i ljekovita svojstva sokova, sirupa i čajeva od breskve. Od vitamina, ove voćke su prava riznica beta-karotina (to jest provitamina A) - u breskvama ga ima 0,5 a u nektarinama 0,44 miligrama. Tu je i većina vitamina grupe B, uključujući folacin (B9) i nijacin (B3, odnosno PP), vitamin C (10 mg% u breskvama, upola u nektarinama), vitamin E (1,5 mg%), i biotin (vitamin H), kojeg ima 0,4 mikrograma.
Ljekoviti dijelovi biljke su plod, cvijet i list.

Ljekovito djelovanje: Važno je naglasiti da je odnos kalija i natrija sedam naprema jedan, zbog čega su ove aromatične i sočne voćke korisne onima koji imaju problema s oticanjem. Dobre su i protiv malokrvnosti, za crijevna oboljenja, smanjenje žučne kese. Sok od breskve preporučuje se onima sa srčanom aritmijom, smanjenim lučenjem želudačne kiseline, osjetljivim nervnim sistemom, kao i za čišćenje organizma. Breskve i njihov sok ne preporučuju se dijabetičarima i alergičnim osobama.

Breskva se koristi u ishrani, kozmetici i industriji. U ishrani je pogodna kod probavnih poremećaja, a ima laksativno i diuretsko djelovanje. Dobra je za smirenje živaca i općenito za rad probavnih organa.

biljke-kao-lijek.blogspot.nl