Biljke liječe :Zova / Bazga

Latinski naziv: Sambucus nigra

 

Grane su šuplje, drvenaste, ispunjene spužvastom srčikom. Listovi su perasti, rastu nasuprotno. Cvjetovi su sitni, sa po pet latica, žućkasto bijeli i čine razgranate plosnate cvatove. Plodovi su ljubičasto- crne bobice sa crveno- modrim sokom.

U cijeloj biljci ima željeza, kalija i natrija, a u bobicama i jabučne kiseline.

Kora, korijen i lišće se bere u proljeće, cvijet u junu, dok se nije posve rascvao, a bobice krajem ljeta kad sazriju. Vanjski dio kore se baca, upotrebljava se samo onaj unutrašnji, zeleni. Cvjetovi se beru kada su suhi i topli dani, nikako ne poslije kiše. Suše se obješeni na propuhu da se što prije osuše i ostanu žuto- bijeli. Ako cvijet potamni treba ga baciti.

Upotrebljava se protiv prehlade, nazeba, gripe, bolova u nogama, upale srednjeg uha i krajnika. Pojačava znojenje i mokrenje. Pomaže i kod kašlja, bolesti bubrega. Kod bolesti bubrega pravi se caj od bazgovog lišća.

Odcvjetova zove se pravi ukusan sirup koji razrijeđen čini osvježavajući napitak, a ujedno je dobar za disne puteve. Od bobica se isto tako pravi sok i sirup, a ponegdje i marmelada.

Čaj od zove

10 gr. cvijeta preliti sa 1 litrom kipuće vode, ostaviti ga poklopljenim pola sata. Pije se svaka 2 sata po šolja. Može se zasladiti medom, ali ne šećerom.

Mješavina čaja za prehladu i gripu

40 gr. bazge-zove
30 gr. lipe (Flores tiliae)
30 gr. kamilice (Flores Chamomillae)


2 čajne kašike ove mješavine prelije se sa ¼ l ključale vode, ostavi da stoji poklopljeno oko 15 minuta, pa procjediti.
Čaj za iskašljavanje

30 gr. cvijeta od zove
30 gr. podbjela (Tussilago farfara)
20 gr. cvijeta bijelog sljeza (Althaea officinalis)
20 gr. komorača ( Fructus foeniculi)

Tri supene kašike ove mješavine preliti sa 4 dl kljucale vode, poklopiti i ostviti da stoji dva sata. Procijediti. Pije se toplo, svaka dva sata po jedna kašika.

Ako se jedu svježe bobice posute šećerom i vinom ili limunovim sokom, svaki dan po jednu zdjelicu, i to 3-4 nedjelje, ojača se organizam, jer one čiste i regeneriraju krv.

 

Izvor :  cyberbulevar.com