Biljke liječe: Taheba

Čaj od kore taheba


Dobrobiti: pomaže u liječenju gotovo svih bolesti. Jača organizam, daje energiju i snagu, regulira tjelesnu težinu, djeluje protiv gotovo svih bolova, pa tako i menstrualnih; sadržava tvari koje su dokazane kao preventiva protiv raka; organizam oslobađa toksina i djeluje kao antioksidant (drugim riječima, pomlađuje); jača obrambene snage organizma; djeluje protiv upalnih procesa mokraćnog i spolnog sustava, spolnih bolesti i anemije. Preporučuje se kod kroničnih bolesti (bronhitis, herpes, kožne bolesti, rak...), u stanjima iscrpljenosti i stresa te općenito za održavanje dobrog zdravlja.

Način pripreme: U litru kipuće vode stavite veliku žlicu kore i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Čaj mora odstajati još najmanje 20-25 minuta kako bi kora pustila sve korisne tvari i aromu. Čaj od kore taheba mora se kuhati u staklenoj posudi jer u doticaju s metalom gubi ljekovito djelovanje. Za miješanje upotrijebite staklenu ili plastičnu žličicu, a za cijeđenje plastično cjedilo ili gazu.
Napomena: Za održavanje zdravlja i kao prevenciju od gripe i prehlade piti jednu šalicu čaja ujutro i navečer. Za liječenje i vraćanje organizma u formu piti 2-8 šalica dnevno. Čaj je vrlo ukusan i ima blagi miris vanilije. Bez obzira na snažno djelovanje, zapravo je vrlo blag i može se piti neograničeno bez pauze. Može se piti i navečer prije spavanja.

Tahebo (Tabebuia avellanedae) je stablo poznato i kao lapacho i pau d'arco. Potječe iz Južne Amerike s Anda i raste u atmosferi bogatoj ozonom, što je jedan od razloga njegove ljekovitosti. Još su stari Maje i Inke koru tog stabla smatrali vrlo ljekovitom i njome liječili gotovo sve bolesti, pa i ugrize zmija otrovnica. Ruski car je svaki dan pio ovaj čaj za dugovječnost, a i Gandhi je vjerovao u terapijski učinak šalice ovoga čaja.

Izvor: sensaklub.hr