Biljke liječe: Ljekovito bilje i njihov ljekoviti učinak

Sve te ljekovite biljke trebamo prije svega dobro poznavati kako bi se izbjegle otrovne biljke čijih se posljedica nećemo tako lako riješiti.

Osim što moramo poznavati karakteristike biljaka, isto tako moramo znati i u koje vrijeme treba brati biljke.

Tako je poznato da jaglac beremo u doba ranog proljeća. Jaglac je korisna biljka koju koristimo u više namjena, a tu je kašalj, svi oblici prehlade s pogođenim dišnim sustavom.
Ljekovito bilje dijelimo na:
Poljsko bilje (poljske trave i poljsko cvijeće)

Cvijeće

Grmlje

Drveće

Povrće

Voće

Bilje prvenstveno koristimo kao preventivu (pijemo čajeve, tinkture, masti, sokove kako bi ojačali svoj organizam, ojačali imunitet koji bi bio sposoban obraniti se u borbi protiv stresa, prehlada, virusa, bakterija), a kad podlegnemo bolesti, bilje koristimo kao kurativu (liječimo se biljem putem čajeva).

Bilje koristimo pojedinačno ili u mješavini, no važno je znati omjere u mješavinama i namjenu, kako bi napravili najbolji pripravak za ono što nam je potrebno (ako imamo problema sa slabim krvotokom, koristit ćemo Glog - povoljno utječe na srce, Ginko - odlično djeluje na krvožilni sustav, širi krvne žile, Cikoriju (umjesto nje možemo koristiti jabučni ocat, kao dodatak čaju) - razgrađuje masnoću u krvi i Konopljuša -ograničava naglo djelovanje Ginka, Kopriva- jačanje organizma i aroma).

Što se tiče liječenja biljem i njihove primjene u odnosu na konvencionalni pristup (kemijskim putem dobiveni lijekovi) liječenje biljkama je sporije, ali cjelovitije (jer biljka ne sadrži samo jednu komponentu, poput konvencionalnih lijekova) nego uz glavne sastojke sadrži i druge koji djeluju cjelovito na organizam.

Za svaku bolest postoji nekoliko biljaka, ali svakom čovjeku ne odgovara svaka biljka.

Izvor : ekologija.com.hr