Biljke liječe :Komorač

Navodno se već prije 5.000 godina koristio u Kini i Mesopotaniji, a u antičkoj Grčkoj se komorač preporučavao dojiljama za povećanje količine mlijeka Komorač potiče iz Sredozemlja, a danas se uzgaja u toplijim krajevima Evrope, u Aziji, Africi i Južnoj Americi.

Komorač je dvogodišnja biljka koja raste do dva metra u visinu. Prve godine rastu samo listovi i razvija se korijen, a u drugoj stabljika i cvjetići.
Ima visoku, šuplju, razgranatu stabljiku, donji listovi su višestruko perasto razdijeljeni, a gornji listići igličasti i tanki.
Cvjetići su žuti, mali, u gustim cvatovima.

Komorač pripada porodici apiaceae i cvjeta od jula do oktobra.

U kulturama postoje dvije varijante, gorki i slatki komorač.
Plodovi, tj. sjeme, obe varijante se razlikuju u boji, mirisu i okusu: gorki komorač je žućkasto- zelenkasto- smeđe boje, miriše jako aromatično i ima pomalo gorkast okus. Slatki komorač je svjetliji, miriše jače i ima slatkasti okus.

Komorač ima u svojim plodovima puno eteričnog ulja, masti i flavonoida.

Medicinski se najviše koristi gorki komorač.
Njegovo eterično ulje pojačava rad želuca i crijeva i djeluje protiv grčeva. Zbog toga se često koristi kao začin kada se kuhaju teško probavljiva jela.

Pored toga razrjeđuje sekret u bronhijama i tako olakšava iskašljavanje te se koristi kod prehlade sa kašljem, posebno kod dojenčadi i male djece.

Poznato je i njegovo pozitivno diuretično dejstvo na mokraćne puteve.

Čaj od komorača smiruje crijeva ako se pije poslije svakog jela. Jedna kafena kašika čaja po šolji se prelije prokuhanom vodom i ostavi 10 minuta prije nego što se procijedi.

Ukoliko se komorač pomiješa sa kunicom, pomaže kod problema sa jetrom i gušteračom.

Od ohlađenog čaja se mogu praviti i komprese za oči koje djeluju smirujuće, posebno kod preopterećenih očiju.

Komorač je sastavni dio čajeva za pojačavanje količine majčinog mlijeka.

Sjeme komorača se jako lako može zamijeniti sa nekim drugim biljkama, koje ne samo da nemaju ljekovito djelovanje, nego mogu biti i otrovni. Zato je najbolje kupovati komorač u apotekama, jer ste tu sigurni u kvalitet.

Eterično ulje komorača se smije samo razrijeđeno koristiti, bez obzira da li se radi o unutrašnjoj ili vanjskoj upotrebi, jer zbog svoje jačine može dovesti do problema sa disanjem i osjećaja napetosti.
Posebno sa malom djecom treba biti oprezan i ne bi se trebalo koristiti predugo i u prevelikim količinama.

Latinski naziv: Foeniculum vulgare

cyberbulevar.com