Biljke liječe: Kamilica

LJEKOVIO BILJE REGIONALNOG PODNEBLJA

KAMILICA

Botanički podaci:

Pod imenom KAMILICA kriju se dvije ljekovite vrste:

Rimska kamilica - Chamaemelum nobile (L.) All. (= Anthemis nobilis L.)

I Njemačka kamilica - Chamomilla recutita (L.) Rauschert (= Matricaria recutita L.).


One su snažno aromatične trajnice visoke do 30 cm.

Listovi su dvostruko ili trostruko perasto razdijeljeni, a cvjetne glavice promjera 2 do 2,5 cm, s bijelim obodnim jezičastim cvjetovima i žutim središnjim cjevastim cvjetovima. Cvjetište je čunjasto i ispunjeno kod Rimske, a šuplje u Njemačke kamilice.

Raste na poljima, glinastom tlu, šumskim livadama, obroncima, na poljima žita, kukuruza, djeteline, krumpira i repe. Zbog česte upotrebe umjetnog gnojiva i kemijskog suzbijanja korova naša dragocjena kamilica postaje sve rjeđa.

Osobito se često može vidjeti nakon zima punih snijega, te vlažnih proljeća. Cvjetište je za razliku od divlje kamilice šuplje, miris aromatičan i ugodan. Za ovu poznatu biljku pobliži opis vjerojatno nije potreban. Cvjetovi se skupljaju od svibnja do kolovoza, najbolje za podnevnog sunca. Nećemo pretjerivati ako navedemo kamilicu kao "sveopći lijek", osobito kod male djece. Kamilica je jedna od "Devet svetih biljka" u drevnom anglo - saksonskom manuskriptu "Lacnunga"

Za kamilicu kažu da će oživjeti svaki vrt, pa čak i bolesno bilje. Zato nemojte čupati kamilicu u svojem vrtu, nego je radije posadite.

Kamilica voli laganu zemlju. Posadite ju u jesen ili proljeće, a cvjetove berite u lipnju, ujutro nakon rose - inače će brzo pocrnjeti. Sušite kamilicu u hladu.

Od kamilice možete raditi losione, obloge, zavoje, ulje, čaj i kupke.
Djelovi biljke koji se koriste:

Od obje kamilice koriste se osušene cvjetne glavice. Kvaliteta droge katkad se stupnjuje na temelju mase materijala koji nije cvjetna glavica.

Kemijski sastav (aktivne tvari)

Rimska kamilica sadrži germakronolide, flavonoide te eterično ulje. Njemačka kamilica sadrži bisabolane, flavonoide, kumarine i fenolne kiseline.

Najupečatljivija razlika između kamilica je u eteričnom ulju - Rimska sadrži prozirno ulje bogato esterima, dok je ono kod Njemačke kamilice duboko plave do plavo-zelene boje koja potječe od spoja kamazulena. On nastaje iz matricina tijekom destilacije.

Na tržištu postoje dva glavna tipa eteričnog ulja Njemačke kamilice - Mađarski tip, koji sadrži više kamazulena (5 - 22 posto), i Egipatski tip, koji sadrži manje kamazulena (2 do 5 posto).


Djelovanje kamilice:

Kada pomislite na ljekovite biljke sigurno vam prvo na pamet padne kamilica.

Biljna droga. Obje kamilice tradicionalno su se koristile kao protuupalne i opuštajuće biljke za niz tegoba i bolesti.

Danas se zadržala primjena kod manjih tegoba probavnog sustava, poput grčeva, nadutosti, bolova različitih uzroka te upalnih tegoba kože, očiju i sluznice.

U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava Njemačka kamilica, prije svega zbog vrlo blagog učinka, odsutnosti nuspojava ili toksičnosti. Ipak, njezina upotreba ima svoja ograničenja.

Pri probavnim tegobama uglavnom je djelotvorna kod grčeva, dok se kod tegoba zbog lošeg protoka žuči koriste koleretične biljke (poput pripravaka listova artičoke), a kod jake nadutosti klasične karminativne biljke poput anisa i komorača.

Kod kožnih tegoba pomoći će samo kod lakših upalnih stanja kože i manjih alergijskih reakcija, a rijetko kod težih upalnih stanja, poput psorijaze.

U svakom slučaju djetetu treba davati čaj od kamilice, prije svega kod grčeva i bolova u trbuhu. Pomaže kod nadimanja, proljeva, osipa, bolesti i katara želuca, kod menstruacijskih smetnji, izostanka mjesečnice i kod ostalih trbušnih tegoba, kod nesanice, upale nadmuđa (pasjemenika, lat. epididimis), groznice, bolnih rana i zubobolje.

Kamilica izaziva znojenje, umiruje i smanjuje grčeve, osim toga dezinficira i djeluje protuupalno kod svih vrsta upala, osobito onih sluznica. Kamilica se koristi izvana u obliku obloga i kupki kod upaljenih očiju, upala očne spojnice, kod svrabljivih i navlažujućih kožnih osipa, za ispiranje kod zubobolje, za ispiranje rana.

Kupke i pranja s kamilicom djeluju umirujuće, jer imaju najbolji utjecaj na cjelokupni živčani sustav. Nakon teških oboljenja ili stanja iscrpljenosti brzo ćete se osjećati dobro i osjetiti unutarnji mir. Za njegu lica ne biste smjeli zaboraviti kamilicu. Jednom tjedno napravite kupku za lice s uvarkom kamilice i vidjet ćete kako će vam koža "procvjetati" i kako ćete dobiti svježu boju lica. I za njegu kose možete koristiti uvarak kamilice, osobito ako imate plavu kosu.

Ovakvim pranjima vaša kosa postat će mirisna i poprimiti lijepi sjaj.

Kamilica pospješuje probavu i ne stvara proljev te je tako posredno pogodna za unutarnje liječenje hemoroida, koji se kamiličinom masti mogu liječiti i izvana. A i za liječenje rana može se koristiti ova mast. Hunjavica i začepljenost nosa ubrzo će se izliječiti inhaliranjem para kamilice. Nakon takvog liječenja mora se, dakako, ostati u toplom.

Istraživanja su pokazala da kamilica zbog njenog antiupalnog djelovanja može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide.

Njemačke studije iz 1987. su dokazale da krema s kamilicom pospješuje zacjeljivanje rana. Druga njemačka studija na kamilici i četiri druge biljke je pokazala da je kamilica djelotvorna kod kolika, čira, gastrointestinalnih grčeva i upalnih problema poput artritisa.

Ako kamilicu prelijete vrelom vodom, oslobađa se spoj koji olakšava simptome peludne groznice, astme i čira na želucu te djeluje antialergijski i protiv temperature.

Inhaliranje para kamilice ubrzava izlječenje hunjavice i začepljenosti nosa.

Antioksidansi iz kamilice štite kožu od UV zračenja. Ona sadrži levomenol koji može poboljšati strukturu kože i smanjiti bore od zagađenja, stresa i sunca.

U Hrvatskoj se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije.

Kamilica je zbog svoje ljekovitosti štovana u drevnom Egiptu iznad svih ostalih biljaka. Egipatske plemkinje su njene latice koristile u različitim preparatima za ljepotu.

Grčki liječnici prepisivali su je kod vrućice i ženskih bolesti.
Ulje kamilice:

Eterična ulja - Premda različita kemijskog sastava, koriste se u kremama i uljima za upale kože različitih uzroka, pogotovo alergijskih bolesti kože i atopijskog dermatitisa.

Eterično ulje Njemačke kamilice ima jači antialergijski učinak, ali za razliku od infuza te iste biljke, ne pokazuje spazmolitički učinak.

Eterično ulje Rimske kamilice pokazuje i vrlo jak spazmolitički učinak zbog prisutnosti estera.

Oba ulja nalaze se u klasi skupljih eteričnih ulja, pa ćete za 5 mL morati izdvojiti, ovisno o podrijetlu i uzgoju, znatan iznos.

Ulje od kamilice:

- Posudu od 1L napunite cvjetovima kamilice i prelijte s 1L kvalitetnog baznog ulja (naprimjer maslinovog). Ostavite da stoji dva tjedna, a zatim procijedite u staklenu bocu, zatvorite i pohranite na tamno mjesto. Ulje se može koristiti duže vremena - nema ograničenja u dužini terapije.

Ulje od kamilice odlično djeluje kod reume, bolova u zglobovima i temperature.

Zbog umirujućeg djelovanja preporučuje se i kod bronhitisa i astme. Ovim uljem mogu se tretirati promjene na koži poput upala i alergija. Pomaže i kod bubuljica i akni.

Kamilicu s pravom nazivaju kraljicom ljekovitih biljaka. Iskoristite njezino ljekovito djelovanje i pružite si prirodnu njegu!

Hidrolat (cvjetna vodica) - Vrlo je vrijedan tip ekstrakta, koji nastaje kao nusprodukt proizvodnje eteričnih ulja. Koristi se u obliku obloga za oči kod alergijskog konjunktivitisa, za izradu obloga i tonika, kao vodena faza u kremama za njegu kože atopičara te kod alergijskih i upalnih stanja kože.

Oba hidrolata, pogotovo Rimske kamilice, izvrsni su za njegu kože beba od prvih dana života. Ipak, oprez! Hidrolat ne smije sadržavati ni konzervanse niti etanol!


Ljekovita svojstva i primjena:

Infuz (čaj) - Priprema se tako da se 3 do 4 grama suhog lista prelije sa 150 ml kipuće vode, ostavi stajati 10 minuta i procijedi. Ta količina priprema se svježa tri puta na dan i pije između obroka. Čaj je najčešći način primjene.

Tinktura - Mora biti spravljena od jednog dijela suhe biljke na pet dijelova 50-postotnog etanola. Pije se u dozi od 3 do 6 ml u čaši mlake vode tri puta na dan. Rjeđe se koristi.

Oblozi - Za obloge se spravlja infuz od 6 do 8 g cvjetova. Nanosi se na kožu vatom ili se rade oblozi od kompresa sterilne gaze ili vate natopljene svježim infuzom.

Na tržištu postoji vrlo velik broj kozmetičkih proizvoda (losioni, šamponi, kreme), koji sadrže vodene ili alkoholne iscrpine kamilica. Pazite da proizvod doista sadrži pravi ekstrakt kamilice, a ne sintetske tvari slične ljekovitim spojevima iz biljke (poput racemičnog bisabolola).

Eterično ulje Njemačke kamilice - Koristi se u kremama i uljima obično u niskom postotku (0,5 - 2 posto), budući da ima vrlo jako protuupalno djelovanje. Tipična je njegova upotreba s drugim protuupalnim maceratima (neven) ili biljnim uljima (noćurka ili boražine).

Eterično ulje Rimske kamilice - Koristi se u istim dozama kao i eterično ulje Njemačke kamilice, i vrlo često zajedno s njim. Iznimno rijetko uzima se i oralno, kod spazama (grčeva) probavnog sustava ili žučnog mjehura u dozi od jedne do dvije kapi.

Prijedlog recepture za protuupalno ulje - U tamnu staklenu bočicu od 30 ml nakapajte 6 do 10 kapi eteričnog ulja Njemačke kamilice, dodajte macerat nevena u bademovu ili maslinovu ulju do vrha i izmiješajte. Nanosi se na upaljeni dio kože dva puta dnevno. Ako ovo ulje koristite za njegu beba, uzmite manju količinu eteričnog ulja (6 kapi).

Ulje od kamilice koristilo se još u Antici za masiranje kod neuralgija i trganja u udovima. Kod starih Egipćana je kamilica zbog svoje snage da ublažava groznicu i vrućinu slovila za cvijet boga sunca. Ime Matricaria izvodi se iz latinske riječi "mater" = majka; kamilica je, dakle, bila u upotrebi kod bolesti majki i žena!

U starim knjigama o biljkama može se pročitati da ulje od kamilice odstranjuje umor u udovima i da u vodi kuhana kamilica položena na bolestan mjehur ublažava bolove.

KAMILICA
Recepti:

Priprema čaja: Punu čajnu žličicu staviti u 1 litre vode, samo opariti, ostaviti kratko da odstoji. Inače se može piti svakodnevno, jer nema nuspojava.

Dodatak za kupku: Za kupke u kadi uzimaju se četiri šake, a za kupke za lice i pranje glave po šaka cvjetova kamilice, opare se i puste da odstoje.

II. naćin: 100 grama kamilice prelijte litrom ključale vode. Procijedite i razrijedite s 30 litara tople vode. Ova kupka je odlična za zatvor, upalu mjehura, želučane probleme i hemeroide.

Oblozi:

Preko jedne pune žlice kamilice prelije se 1 litre kipućeg mlijeka, ostavi kratko da odstoji, procijedi i od toga naprave topli oblozi.

II. naćin: Preko jedne pune žlice kamilice prelijte 1/4 litre kipuće vode, ostavite kratko da odstoji, procijedite i od toga napravite tople obloge. Oblozi od kamilice koriste se za snižavanje temperature, kod podočnjaka i infekcija oka te za brže zarastanje rana.

Parenje kamilicom: Puna žlica kamilice opari se jednom litrom kipuće vode. Ispod ručnika udišu se pare.

Biljni jastuci: Lanena vrećica napuni se s osušenim cvjetovima kamilice i zašije. U suhoj tavi dobro zagrijati potom položiti na oboljelo mjesto.

Ulje od kamilice: Bočica se nenatisnuto, sve do grlića napuni, po suncu ubranim, svježim cvjetovima kamilice i prelije s hladno prešanim maslinovim uljem. Ulje mora pokriti cvjetove. Boca se dobro zatvorena ostavi 14 dana da stoji na suncu a zatim pohrani u hladnjak.

Mast od kamilice: 250 g svinjske masti zagrije se na temperaturu kao za pečenje, dodaju se dvije pune šake svježih cvjetova kamilice; to se zapjeni, promiješa se, poklopi i sve zajedno ostavi preko noći u neku hladnu prostoriju. Sljedeći dan još jednom lagano zagrijati i istiskati kroz lanenu tkaninu. Iskustvo govori da je najbolje postupiti ovako: lanena krpa položi se u sito, ono se objesi iznad cjediljke te se istisne. Kremasta masa se tada ravnomjerno izmiješa i ulijeva u čiste staklenke ili glinene posude.
Lijek za sve:

Kamilica je biljka koja je po svojim svojstvima svima već poznata. Prepoznatljiva je po svojim sitnim bijelo-žutim cvjetovima, a možete je vidjeti gotovo na svim livadama.

Kamilica je «lijek za sve». Pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava boli, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu i još mnogo toga.

Kamilicu možete koristiti u obliku tinkture, čaja, praška, eteričnog ulja i obloga.

Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite ljepšu i njegovanu kožu dovoljno je jednom tjedno umiti se čajem od kamilice.

Ona je vrlo dobar lijek za smirenje. Redovno pijte čaj i osjetit ćete promjenu.

Imate li problema s ispadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice (pripremate ga tako da četiri žlice biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procijedite i pričekajte da se ohladi do temperature s kojom inače ispirete kosu).

Želite li trenutno opuštanje pokušajte s kupkom, ona će umiriti vaš živčani sustav. Dovoljno je dvije pune šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti da kratko odstoji. Zatim procijedite i dodajte u vodu u kadi. Već za nekih dvadesetak minuta, koliko kupka traje, primijetit ćete promjene u raspoloženju i smanjen teret na leđima.

Kamilica se koristi i za pomoć kod svih menstrualnih tegoba. Bolove možete ublažiti oblogama. Njih pravimo tako što vrhom punu žlicu kamilice prelijemo 1 l vrelog mlijeka, procijedimo i tople obloge stavljamo na trbuh. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Jednako pripremljene obloge možemo staviti i na oči kod bolova u očima.
***Napomena: ****

Kamilica se nikad ne smije kuhati već samo popariti ( preliti vrelom vodom i pustiti da odstoji).

Vrlo rijedak, ali bitan problem, je moguća alergijska reakcija na neku od biljaka iz porodice glavočika. Treba paziti na kvalitetu biljnog materijala, jer prisutnost drugih vrsta kamilice (poput vrste Anthemis cotula) može drastično povećati izgled razvoja alergijske reakcije. Alergijska reakcija manifestira se mučninom i proljevom ili kožnim simptomima (crvenilo i svrbež). Ljudi alergični na kamilice uglavnom smiju koristiti njihova eterična ulja zbog odsutnosti alergenih spojeva, ali uz nužan oprez. Obje kamilice inače su poznate kao posve sigurne i netoksične biljke.

Poznati travar Maurice Mességué savjetuje izbjegavati kamilicu ako se uzimaju druga sredstva na bazi oraha i kininovca. Također nemojte uzimati kamilicu ako koristite homeopatske lijekove, jer kamilica blokira njihovu apsorpciju.

Izvor : koval.hr